Ziemeļkoreja paziņo par sekmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu • IR.lv

Ziemeļkoreja paziņo par sekmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu

23
Ziemeļkorejas TV rāda reportāžu par kodolizmēģinājumu ar vadoni Kimu Čenunu. Foto: Reuters/LETA

Ziemeļkorejas kodolizmēģinājums izpelnās asu starptautisku nosodījumu

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja, ka veikusi sekmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu. Phenjana izmēģinājusi bumbu, kas domāta uzstādīšanai uz starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ziņo LETA/AFP/DPA.

Televīzijas diktore, kas nolasīja paziņojumu Ziemeļkorejas televīzijā, pavēstīja, ka izmēģinājums bijis “perfekta veiksme” un “ļoti nozīmīgs notikums ceļā uz lielo mērķi, kas ir pabeigt valsts kodolspēkus”.

Phenjana ar šādu paziņojumu nāca klajā neilgi pēc Japānas apstiprinājuma, ka Ziemeļkoreja svētdien veikusi savu sesto kodolizmēģinājumu.  Spriežot pēc izmēģinājuma izraisītās zemestrīces, ko svētdien konstatēja vairāku valstu ģeoloģijas dienesti, tas bijis spēcīgākais kodolizmēģinājums, kādu Ziemeļkoreja līdz šim veikusi.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA paziņoja, ka izmēģinājums, kas notika plkst.6.30 pēc Latvijas laika, tika veikts, lai pārbaudītu un apstiprinātu tehnoloģiju precizitāti. ASV Ģeoloģijas dienests (USGS) ziņoja, ka izmēģinājuma izraisītās zemestrīces spēks sasniedzis 6,3 magnitūdas.

Dienvidkorejas eksperti secinājuši, ka izmēģinājuma izraisītā zemestrīce bijusi piecas līdz sešas reizes lielāka nekā iepriekšējā izmēģinājuma laikā pagājušā gada septembrī. Ķīna ziņoja, ka neilgi pēc pirmās zemestrīces konstatējusi Ziemeļkorejā otru 4,6 magnitūdas stipru zemestrīci, ko, iespējams, izraisījusi zemes iebrukšana pēc bumbas izmēģinājuma pazemē.

Ūdeņraža bumbas ir visjaudīgākās kodolbumbas un veido lielāko daļu pasaules kodolarsenālu. Iepriekš svētdien Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA vēstīja, ka Ziemeļkoreja izstrādājusi ūdeņraža bumbu, kuru var uzmontēt tās jaunajai starpkontinentālajai ballistiskajai raķetei. Tā ziņoja, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns apskatījis šo ūdeņraža bumbu Kodolieroču institūtā. Tas ir “termonukleārs ierocis ar supereksplozīvu jaudu, ko radījuši mūsu pūliņi un tehnoloģija”, un “visas ūdeņraža bumbas sastāvdaļas ir pilnībā izgatavotas mūsu valstī”, KCNA citēja Kima teikto.

Ziemeļkorejas kodolizmēģinājums izpelnās asu starptautisku nosodījumu


Ziemeļkorejas svētdien veiktais kodolizmēģinājums izpelnījies asu nosodījumu no Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras (IAEA), Vispārējā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācijas (CTBTO), Krievijas, Ķīnas, Japānas, Dienvidkorejas un citām valstīm.

Francijas prezidents Emanuelas Makrons aicināja starptautisko sabiedrību pēc notikušā ieņemt ļoti stingru nostāju, ziņo LETA/AFP/DPA.

IAEA ģenerāldirektors Jukija Amano pauda nožēlu par notikušo, norādot, ka Ziemeļkoreja šādi pilnībā ignorējusi starptautiskās sabiedrības prasības. Savukārt Japānas premjerministrs Sindzo Abe paziņoja, ka notikušais ir pilnīgi nepieņemams. Ziemeļkorejas kodolprogramma “ievērojami kaitē reģionālajam un starptautiskajam mieram un drošībai,” uzsvēra Abe.

CTBTO Sagatavošanas komisijas vadītājs Lasins Zerbo paziņoja, ka Ziemeļkorejas kodolizmēģinājums, ja tiks apstiprināts, liecina par Phenjanas kodolprogrammas strauju attīstību. Viņš paziņoja, ka CTBTO analizē situāciju un vēlāk svētdien iepazīstinās dalībvalstis ar rezultātiem. “Tas ir vēl viens starptautiski pieņemto normu (..) pārkāpums; normu, kuras kopš 1996.gada respektē visas valstis, izņemot vienu,” sacīja Zerbo. “Es ļoti ceru, ka tas kapos par pēdējo modinātāja zvanu starptautiskajai sabiedrībai, lai aizliegtu visus kodolizmēģinājumus,” uzsvēra Zerbo.

CTBTO mērķis ir noliegt valstīm veikt kodolizmēģinājumus un šim mērķim izveidot starptautisku novērošanas sistēmu. Lai arī līgums par šīs organizācijas izveidi nav stājies spēkā, jo trūkst astoņu valstu ratifikācijas, Vīnē aktīvi darbojas Sagatavošanas komisija un Pagaidu tehniskais sekretariāts.

Zviedrija, kas pašreiz ir viena no ANO Drošības padomes loceklēm, paziņoja, ka Ziemeļkorejas nule kā veiktais izmēģinājums ir pagrieziens uz slikto pusi. “Tas vēl vairāk apdraud starptautisko mieru, stabilitāti,” tviterī paziņoja Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrema. Zviedrija uzsvēra, ka ANO Drošības padomes loma tagad ir ļoti nozīmīga.

Bijušais Zviedrijas premjers un ārlietu ministrs Karls Bilts norādīja, ka šis kodolizmēģinājums novedis Ziemeļkorejas krīzi izteikti bīstamākā stadijā un spēcīgi provocē Ķīnu un ASV.

Ķīnas ārlietu ministrija jau paziņojusi, ka stingri nosoda Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu. Arī Krievija to nosodījusi.

Dienvidkoreja tikmēr paziņojusi, ka vēlas atbildēt uz Ziemeļkorejas izmēģinājumu ar bargākajiem pasākumiem, kas iespējami.

Dienvidkorejas Nacionālās Drošības dienesta direktors paziņoja, ka prezidents Muns Džēins centīsies izmantot visus pieejamos diplomātiskos līdzekļus, tostarp panākt jaunas sankcijas no ANO Drošības padomes. Prezidents arī apspriedīsies ar Vašingtonu.

Arī Norvēģija aicinājusi starptautisko sabiedrību asi reaģēt uz Phenjanas izdarīto, vienlaikus uzsverot, ka jāmeklē diplomātisks risinājums.

 

Komentāri (23)

Austras koks 03.09.2017. 15.52

Ziemeļkoreja tagad ar vairākām darbībām – draudi uzšaut pa ASV (Guama), raķetes pāršaušanu pār Japānu un šodienas kodolizmēģinājumu – ir izvirzījusies faktiski par draudu Nr.1 pasaulē.

Nebrīnīšos, ja Ziemeļkoreju slepeni mudina uz visu šo Krievija. Krievijas mēginājums uz ISIS draudu pamata panākt, ka rietumi apvienojas kopā ar Krieviju cīņā pret ISIS, tādējādi novēršot rietumu konfrontāciju ar Krieviju, īsti neizdevās. Ar Ziemeļkorejas draudiem tas var arī izdoties, jo kodoldraudi ir cits līmenis salīdzinot ar ISIS atsevišķiem teroraktiem.

Jo neviens reāli nezina, kādu īsti spēli spēlē Ziemeļkoreja, un kas aiz ādas ir “pelmenim”, cik tālu viņš ir gatavs iet un cik “psihs” viņš ir, un ko viņš īsti grib – vai vienkārši ar draudiem izspiest kādu materiālu labumu Ziemeļkorejai, vai kaut ko vairāk un kaut ko bīstamāku.

Arī Krievija, ja tā ir iesaistīta, piedāvājot rietumiem nomierināt Ziemeļkoreju un to arī panākot, var daudz ko mēģināt izspiest no rietumiem, un rietumi var būt gatavi nākt pretim Krievijai, jo nekādus kodolkonfliktus toč neviens negrib.

+7
-1
Atbildēt

3

    Anonīms > Austras koks 03.09.2017. 16.07

    AK – Tu man par to brexitu atbildi. Es domāju, ka briti te – sarunās ar ES- uzvedas kā pasaules valdnieki, īsti nesaprotot , ka impērijas godība un spēks jau sen ir pagātne

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    peteris_daugulis > Austras koks 04.09.2017. 16.24

    Tur var but Ukrainas un Sirijas kombinacija. Kaut kura bridi krievi pazinos, ka pielietos kodolierocus, lai aizstavetu Ziemelkoreju. Vienlaicigi sutis karaspeku, ja jau nav aizsutijusi. Protams, Trumps noraustisies, tapat ka Obama. Nekas labs tur nebus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > Austras koks 03.09.2017. 16.31

    to Austras koks

    “Nebrīnīšos, ja Ziemeļkoreju slepeni mudina uz visu šo Krievija.”

    Līdz Putina nākšanai pie varas, bija manāma abu Koreju tuvināšanās, tika apspriestas iespējas ne tikai par tuvinieku apmeklēšanu, bet pat ģimeņu apvienošanu. Pēc Putina iesēšanās cara tronī un viņa pirmās ārvalstu vizītes, kas notika Phenjanā, viss process aizgāja pretējā virzienā.

    Bez sakūdīšanas nebūtu bijis ne Huseina iebrukums Kuveitā, ne Miloševiča vardarbība pret Horvātiju, Bosniju un Kosovu, ne Asada sarīkotais gāzu uzbrukums.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

Anonīms 03.09.2017. 16.05

ja Ziemeļkorejai būtu nafta vai vismaz narkotikas, tad šo Kimu jau sen ar kājām pa priekšu no pils iznestu, bet tā redz – šaudās un kaujās pa Sīriju – naftas ceļu dēļ, kamēr kims mums visiem gatavo kodolpārsteigumiņus ….

tomēr drausmīgi – man jau naktī murgi rādījās – es it kā gribēju mukt, iesēdos tādā kā lidmašīnā – kosmosa kuģī – bet tas neceļas augšā – čewkisti riepas pāršāvuši …

+3
-3
Atbildēt

1

    basta > Anonīms 03.09.2017. 16.41

    to Skaisle

    Naftai bija nozīme, ka tu vēl biji jauna, tagad visu cilvēces vektoru nosaka intelekts. Salīdzini Gazprom un Rosjņefķ kapitalizāciju, kuru funkcionēšana arī bez intelekta nav iedomājama, ar Apple, Microsoft, Facebook! Nu jā, lai to saprastu, intelekts vajadzīgs.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu