Klusuma spēks • IR.lv

Klusuma spēks

5
Krists Auznieks.
Anda Burve-Rozīte

Jaunais komponists Krists Auznieks (25) studē doktorantūrā Jeila Universitātē un rada mūziku, kas palīdz pārvarēt robežas

Slaids, delikāts jaunais cilvēks Rīgas centra kafejnīcā atvadoties cieši apkampj savu draugu, no ASV uz lekciju par mūziku un koncertu līdzi atbraukušo Robertu Flaicu, un steidz ar svaigi spiestas sulas glāzi uz interviju. Tas ir Krists Auznieks, kurš pirms vairākiem gadiem plašākai publikai sevi pieteica laikmetīgajā mūzikā ar Latvijas Radio korim sarakstītu opusu I Exist As I Am. Tas guva mūzikas kritiķu atzinību. Tolaik Krists jau bija Hāgas Karaliskās Konservatorijas students – jauns talants, kurš pēc aizraušanās ar džezu Rīgas Doma kora skolā un matemātikas zinībām Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā bija nosvēries par labu klasiskās mūzikas virzienam, ko var apzīmēt kā postminimālismu. 

Kristam, kurš kompozīciju sākotnēji mācījies gan pie Paula Dambja, gan Pētera Vaska, patīk pārkāpt robežas. Nepatīk mēģinājumi mūzikas radīšanu ietilpināt kādos skaidri definējamos rāmjos. Arī Krista dzīves pieredzi grūti ietilpināt kādos rāmjos – ko vērts ir stāsts par iekļūšanu vienā no prestižākajām pasaules augstskolām, kur viņš patlaban studē doktorantūrā. 

2016. gadā Krista Auznieka un Endija Stota kora opera Neoarctic, ko diriģents Kaspars Putniņš un režisore Kirstena Dēlholma iestudēja Rīgas Krievu teātrī, ieguva Lielās mūzikas balvas nomināciju. Šovasar, augustā, Krists bija atpakaļ Rīgā, lai nolasītu lekciju par mūzikas klausīšanās un pieredzēšanas veidiem Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kā arī piedalītos LNSO vasarnīcas koncertā ar jaundarbu Uguns un roze, kas tapis, iedvesmojoties no amerikāņu modernisma klasiķa Tomasa Stērnsa Eliota esejas un dzejas. Mūzikas radīšana ir veids, kā sabiedrībai atdot visu labo, ko tā reiz devusi un turpina dot pašam, atzīst Krists.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu