Saprast pretinieku • IR.lv

Saprast pretinieku

3
Donalds Vēbers.

Kanādiešu fotogrāfs Donalds Vēbers vēlas pavadīt dzīvi, braucot uz vietām, kur viņam labāk nevajadzētu būt

Lielākā daļa kanādiešu fotogrāfa Donalda Vēbera (Donald Weber) darbu tapuši Krievijā un Ukrainā, kur viņš turpina atgriezties jau 14 gadus. Arī slavu viņam atnesa Ukrainā tapusī grāmata Interrogations (Nopratināšanas), kurā redzamās fotogrāfijas sākumā šķiet biedējošas, tomēr iestudētas. Jo – kā gan viņam būtu izdevies fotografēt brīdī, kad pie pratināmā pieres ir piespiests ierocis vai tas ar asarām acīs sakrampējis plaukstas kā lūgšanā. Taču izrādās, ka neērtie attēli, uzņemti blāvā apgaismojumā, dokumentē reālas nopratināšanas, kurām Vēberam izdevās piekļūt pēc vairāku gadu draudzības ar vietējo policistu. 

Vēbers joprojām turpina strādāt Ukrainā, kur patlaban veido projektu Monumental Propaganda (Monumentālā propaganda). Tajā viņš kritizē Ukrainas valdības īstenoto dekomunizācijas politiku, izskaužot komunistisko simboliku no publiskās telpas, un pielīdzina to savulaik Padomju Savienībā piekoptajām vēstures manipulēšanas metodēm. Rīgā Vēbers bija ieradies, lai piedalītos fotogrāmatu izstādē Self Publish Riga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu