FOTO: "Hārvijs" nodarījis postījumus 42 miljardu dolāru apjomā • IR.lv

FOTO: “Hārvijs” nodarījis postījumus 42 miljardu dolāru apjomā

32
Vīrietis stāv uz applūduša ceļa pie tilta Hjūstonā. Foto: AP/LETA

Plūdu piemeklētajā Hjūstonā izsludina nakts komandanta stundu

Vētra “Hārvijs” nodarījusi postījumus 42 miljardu dolāru (35 miljardu eiro) apjomā, liecina jaunākās aplēses. Līdz ar to “Hārvijs” postījumu ziņā ierindojies ASV piecu visvairāk izmaksājušo vētru vidū, vēsta LETA/AFP.

Prognozētais postījumu izmaksu apjoms pieaudzis no 30 līdz 42 miljardiem, plūdiem izplešoties no Teksasas Luiziānā, apliecināja katastrofu modelēšanas organizācijas “Enki Research” pārstāvis Čaks Vatsons.

“Ja “Hārvijs” būtu parasta viesuļvētra, tas, iespējams, būtu četru miljardu notikums,” sacīja Vatsons. “Tas būtu traģiski cilvēkiem, kurus tā skārusi, bet par ietekmi uz makroekonomiku mēs nerunātu nemaz.”

Taču ar 42 miljardus lieliem neatgūstamiem ekonomiskajiem zaudējumiem “Hārvijs” varētu būt tikpat postošs kā 2008.gada viesuļvētra “Aiks”, kas piemeklēja Teksasu un Karību reģionu un izmaksāja 43 miljardus dolāru, vai 2005.gada viesuļvētra “Vilma”, kas brāzās pāri Ziemeļamerikai un izmaksāja 38 miljardus dolāru.

Tikmēr varas iestādes Teksasas štata Hjūstonas pilsētā otrdien izsludināja nakts komandanta stundu, lai novērstu evakuēto namu izlaupīšanu pēc plūdiem, kurus izraisīja tropiskā vētra “Hārvijs”.

Hjūstonas mērs Silvestrs Tērners tviterī paziņoja, ka komandanta stunda ir spēkā no pusnakts līdz plkst. pieciem no rīta pēc vietējā laika. Iepriekš bija ziņots, ka komandanta stunda sāksies plkst. 22, bet tās sākums tika pārcelts uz pusnakti, “lai ļautu brīvprātīgajiem un citiem veikt savu dižo darbu”.

“Mums ir tūkstošiem cilvēku, kas atrodas ārpus savām mājām, patversmēs, gaidot ūdens līmeņa krišanos,” Tērners paziņoja preses konferencē. “Pašreizējās situācijas dēļ un tāpēc, ka tik daudz cilvēku ir ārpus savām mājām, nav elektrības un ir bīstami atrasties uz ceļiem vēlā naktī, es esmu nolēmis noteikt komandanta stundu, kas sāksies šonakt,” teica mērs.

Hjūstonas policijas priekšnieks Ārts Asevedo bija ieteicis mēram noteikt komandanta stundu pēc vairākām ziņām par bruņotām laupīšanām Hjūstonā, kas ir ceturtā lielākā ASV pilsēta.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu