Ziemeļkoreja izmēģina raķeti, kas pārlido Japānas teritoriju • IR.lv

Ziemeļkoreja izmēģina raķeti, kas pārlido Japānas teritoriju

27
Tokijas iedzīvotāji pie milzīga TV ekrāna skatās kartē, kas rāda Ziemeļkorejas izšautās raķetes trajektoriju pāri valsts teritorijai.

Japānas premjerministrs notikušo nodēvējis ar bezprecedenta draudiem reģiona mieram un drošībai

Ziemeļkoreja otrdien izmēģinājusi neidentificētu raķeti, kas tika izšauta no galvaspilsētas Phenjanas un pārlidoja Japānas teritoriju pirms nokrišanas Klusā okeāna ziemeļdaļā, otrdien paziņojušas Dienvidkorejas un Japānas amatpersonas.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe notikušo nodēvējis ar bezprecedenta draudiem reģiona mieram un drošībai. “Mēs darīsim visu, lai aizsargātu cilvēku dzīvības,” reportieriem paziņoja Abe.

Dienvidkorejas armijas Ģenerālštābs paziņoja, ka raķete izšauta netālu no Phenjanas un nolidojusi vairāk nekā 2700 kilometrus un sasniegusi maksimālo 550 kilometru augstumu, lidojot virs Japānas ziemeļu salas Hokaido. Ģenerālštābs pavēstīja, ka tas kopā ar ASV analizē šo raķetes izmēģinājumu un ka Dienvidkorejas armija ir pastiprinājusi novērošanu un gatavību tālāku Ziemeļkorejas darbību gadījumam.

Dienvidkoreja un ASV pašreiz veic kopīgas militārās mācības Hokaido, ziņo LETA/AP/BBC.

Japāna nemēģināja raķeti notriekt, bet brīdināja Hokaido iedzīvotājus par notiekošo un aicināja tos patverties pagrabos un stiprākās ēkās. Japānas amatpersonas sacīja, ka nav ziņots par jebkādiem postījumiem, ko raķete būtu nodarījusi kuģiem vai kam citam.

Japānas raidkompānijas NHK televīzija ziņoja, ka raķete sadalījusies trijās daļās.

Ziemeļkoreja pirms dažām dienām izšāva jūrā trīs maza darbības rādiusa ballistiskās raķetes. Pirms mēneša tā veica otru starpkontinentālas ballistiskās raķetes izmēģinājumu, un analītiķi uzskata, ka šī raķete pēc pilnveidošanas var būt spējīga sasniegt ASV kontinentālo teritoriju.

Reaģējot uz kārtējo Ziemeļkorejas palaisto raķeti, Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins otrdien devis rīkojumu savai armijai veikt spēka demonstrācijas.

Abe paziņoja, ka runājis ar ASV prezidentu Donaldu Trampu un viņi abi uzskata, ka nepieciešams palielināt spiedienu uz Phenjanu. Sagaidāms, ka ANO Drošības padome sapulcēsies uz ārkārtas sēdi, lai apspriestu notikušo.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu