Dainis Īvāns: Toreiz mēs domājām tikai par paaudzi, kas dzīvos šajā laikā • IR.lv

Dainis Īvāns: Toreiz mēs domājām tikai par paaudzi, kas dzīvos šajā laikā

32
Dainis Īvāns. Foto: Evija Trifanova, LETA

Režisore kopā ar Īvānu restaurē “Baltijas ceļa” runu

23.augustā aprit 28 gadi kopš Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji, spītējot padomju varai, vienojās kopīgam mērķim par brīvību un sadevās rokās, veidojot “Baltijas ceļu”.

“Toreiz mēs domājām tikai par to paaudzi, kas dzīvos šodien – par mūsu bērniem. Ikviens no mums gribēja, lai viņi dzīvo brīvā valstī,” teic Atmodas laika līderis, Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Viņa restaurētā radio runa, kas 1989. gadā saviļņoja un iedvesmoja tūkstošiem “Baltijas ceļa” dalībnieku, skanēs arī režisores Madaras Dišleres spēlfilmā “Paradīze 89”, aicinot jaunāko paaudzi neaizmirst tā laika vēsturiskos notikumus.

Spēlfilma “Paradīze 89” stāsta par četru meiteņu piedzīvojumiem “Baltijas ceļa” vasarā, un to iedvesmojušas filmas režisores Madaras Dišleres bērnības atmiņas. Līdzīgi kā filmas galvenā varone Paula, arī režisore pavadījusi 1989. gada vasaras brīvlaiku mazpilsētā pie māsīcām. Ar 80. gadiem raksturīgajām sadzīves ainiņām, kuras sniedz ieskatu Atmodas laikā, režisore vēlas rosināt dialogu starp vecākiem un bērniem par šiem vēsturiskajiem notikumiem.

Filmā atspoguļotās ikoniskās padomju dzīves ainas papildinātas ar virkni autentisku skaņu ierakstu, tostarp Latvijas Tautas frontes pirmā priekšsēdētāja Daiņa Īvāna radio uzrunu “Baltijas ceļa” dalībniekiem, kas nu jau ir spilgta vēstures liecība.

“Mēs visi nesam uz saviem pleciem Latvijas nākotni. Katrai paaudzei tas ir no jauna jāapzinās un jāapliecina, ka tā grib būt brīva,” atsaucoties režisores Madaras Dišleres aicinājumam un no jauna ierakstot vēsturisko radio uzrunu, kuras oriģinālie ieraksti līdz mūsdienām nav saglabājušies, norādījis Dainis Īvāns.

Filmas “Paradīze 89” īpaši “Baltijas ceļa” 28. gadskārtai veltītais treileris šeit.

 

Komentāri (32)

dzeris49 23.08.2017. 12.42

Ivāns ir viens no Atmodas galvenajiem simboliem un virzītājiem, lai ko tur tagad par viņu neteiktu tie, kas toreiz vispār stāvēja maliņā, bet, tagad mēģina gudri pļāpāt.

Bez tam – pateicoties Īvānam un kustībai, ko viņš dibināja, Latvijā netika sākta metro būve, kas nozīmētu milzīgu darbaspēka migrāciju no Krievijas uz Rīgu ar visām izrietošām sekām.

Visu cieņu Īvānam.

+19
-4
Atbildēt

3

DD1 23.08.2017. 17.30

Revolūcija apēd pati savus bērnus. Arī šoreiz. Labākos, patriotiskākos kā Īvāns, Repše daudzi steidz nogānīt, kurpretī apsviedīgākie kā Godmanis, Kalniete, kas Āboltiņas vārdiem gandrīz iznīcināja JaunoLaiku/Vienotību, baudīja revolūcijas augļus tiešā nozīmē.

Es ticēju Īvānam, Repšem toreiz un ticu arī šodien, ja viņiem mana uzticība varētu noderēt.

+11
0
Atbildēt

1

    edge_indran > DD1 23.08.2017. 17.54

    —————

    “Tobrīd, 1990.gada 4.maijā, deviņi no desmit latviešiem cerēja, ka neatkarība pati par sevi atrisinās visas problēmas.” Aivars Kļavis, rakstnieks, publicists

    (LV portāls,02.05.2014.)

    ========================================================================================

    Vēl jau vismaz viens no desmit latviešiem palicis ticīgs. Alleluja!

    https://www.youtube.com/watch?v=hPOQIzbviAw

    0
    -2
    Atbildēt

    0

andrejs 23.08.2017. 13.00

Kāpēc neviens nav izmeklējis, kādā veidā (un kas ir bijis vainīgs) tika iznīcināti gandrīz visi barikāžu laikā veiktie Latvijas Radio audioieraksti, kur tauta pasaka visu, ko domā par krievu okupantiem.

Pirms aptuveni gada LR darbiniece stāstīja, ka viņas atvaļinājuma laikā, kāds esot viņas darba istabā ievedis “kārtību” un ierakstus “nejauši” iznīcinājis.

+12
-2
Atbildēt

3

    edge_indran > andrejs 23.08.2017. 17.09

    ———-

    “Vēsture neatstāj pēdas. Tā atstāj atstāj sekas, kas nav

    līdzīgas to izraisošajiem apstākļiem.” Aleksandrs Zinovjevs:”Rēgainās virsotnes”.

    =======================================================================================

    Manuprāt, Īvana teikto 2017.g. vislabāk raksturo pēdējo 27.gadu tendence demogrāfijā un migrācijā. Auseklīšu “domātāju” iecerētā izdošanos pat speciālisti apliecina:

    “….pēc 100 gadiem mūsu mazbērni būs apmēram 10% no Latvijas iedzīvotāju skaita, tāds mazs pulciņš latviešu. Tie tad lūkos no krieviski, angliski vai ķīniski–arābiski runājošas Rīgas domes izlūgt mazu estrādīti Dziesmu svētku sarīkošanai.” Vēstures doktors, ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja vadītājs Ilmārs Mežs. (Mežs: 2100.gadā pasaulē būs tikai 300 000 latviešu)

    http://www.irlv.lv/upload/simple_file/2012_08/554/me_s_grafiks3.png

    http://www.irlv.lv/2012/8/3/demografija-latvijas-neatliekama-prioritate

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > andrejs 23.08.2017. 13.30

    Un ko tādu jaunu tu tur gribētu dzirdēt, ko tu vēl nezini?

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 23.08.2017. 14.06

    kas jauns būs D. Īvāna “restaurētajā” runā? Manuprāt dokumentu iznīcināšana ir ļoti izdevīga arvien jaunu mītu un pasaciņu sacerētājiem par barikāžu laiku.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu