Lietuvas prezidente rosina atļaut palielināt karavīru skaitu operācijās pret džihādistiem • IR.lv

Lietuvas prezidente rosina atļaut palielināt karavīru skaitu operācijās pret džihādistiem

36
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto: Ieva Čīka, LETA

Pašlaik saskaņā ar Seima mandātu Lietuva drīkst sūtīt uz Irāku ne vairāk par 30 instruktoriem

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite nosūtījusi Seimam apstiprināšanai lēmuma projektu, kas ļautu uz starptautiskajām operācijām cīņā ar džihādistiem sūtīt vairāk karavīru, otrdien paziņojis prezidentes preses dienests.

Lēmuma projekts paredz, ka ASV vadītās koalīcijas operācijās “Inherent Resolve” un “Spartan Shield” varētu iesaistīties līdz 40 karavīriem un civilajiem aizsardzības sistēmas darbiniekiem, ziņo LETA/BNS.

Pašlaik saskaņā ar Seima mandātu Lietuva drīkst sūtīt uz Irāku ne vairāk par 30 instruktoriem. Šobrīd Irākā dienē seši Lietuvas karavīri, kas piedalās vietējo spēku apmācīšanā.

Jaunajā dokumentā nav norādīta konkrēta valsts, uz kuru Lietuvas karavīri var tikt nosūtīti. ASV vadītā koalīcija patlaban pret džihādistiem cīnās gan Irākā, gan Sīrijā. Mainīt uz citām operācijām nosūtāmo lietuviešu karavīru skaitu šajā lēmuma projektā nav paredzēts.

Lēmums paplašināt Lietuvas dalību starptautiskajās operācijās pirmdien tika apstiprināts prezidentes vadītās Valsts aizsardzības padomes sēdē. Kā tika paziņots pēc šīs sēdes, tuvāko divu gadu laikā Lietuvas kopējais ieguldījums starptautiskajās operācijās pieaugs aptuveni par trešo daļu.

Pašreizējais Seima apstiprinātais mandāts Lietuvas karavīru dalībai starptautiskajās operācijās beigsies 31.decembrī.

Šobrīd deviņās starptautiskajās operācijās un misijās Afganistānā, Irākā, Kosovā, Ukrainā, Mali, Centrālāfrikas Republikā un Vidusjūrā piedalās kopumā aptuveni 90 Lietuvas karavīru.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu