Finanšu ministre ar nosacījumiem varētu atbalstīt PVN samazināšanu augļiem un dārzeņiem • IR.lv

Finanšu ministre ar nosacījumiem varētu atbalstīt PVN samazināšanu augļiem un dārzeņiem

22
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Nosacījumi ir šādi – ja tiek atbalstīti vietējie ražotāji, samazinās cenas pircējiem un ja tas atbilst valdības budžeta prioritātēm

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) varētu atbalstīt Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi samazināt no 21% līdz 5%, ja tiktu ievēroti vairāki priekšnosacījumi. To intervijā Latvijas Radio apliecināja Reizniece-Ozola.

Viņa skaidroja, ka Finanšu ministrija (FM) šajā jautājumā ir piesardzīga, bet nenoraida šo priekšlikumu, ziņo LETA. FM varētu atbalstīt PVN samazināšanu ar vairākiem priekšnosacījumiem – ja tiek atbalstīti vietējie ražotāji, samazinās cenas pircējiem un ja tas atbilst valdības budžeta prioritātēm.

“Gribam atbalstīt vietējos ražotājus,” skaidroja ministre, norādot, ka lielākais akcents būtu jāliek uz ražošanas nodokļiem, lai galvenie ieguvēji būtu ražotāji, nevis tirgotāji un importētāji. Pieredze arī liecinot – ja nav vienošanās ar tirgotājiem, tad ieguvēji nav patērētāji vai ražotāji, bet tieši tirgotāji.

Reizniece-Ozola uzskata, ka samazināto PVN atsevišķām pārtikas produktu grupām varētu ieviest uz laiku, pēc kura tiktu veikts izvērtējums, vai sasniegts cerētais efekts. Šāds termiņš varētu būt trīs gadi.

Attiecībā uz priekšlikuma atbilstību budžetam, Reizniece-Ozola norādīja, ka budžets to varētu atļauties, ja valdība vienojas, ka šī ir prioritāte.

Valdība šodien vērtēs ZM ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi samazināt no 21% līdz 5%.

Valdības sēdei sagatavotajā ZM informatīvajā ziņojumā “Par pievienotās vērtības nodokļa likmes diferencēšanu pārtikai” teikts, ka tikai tad nozarē būšot iespējams panākt pozitīvāko un lielāko efektu, lai novērstu uzņēmēju darbošanos nelegālajā ekonomikā, kā arī veicinātu legālajā tirgū darbojošos augļu, ogu un dārzeņu ražotāju konkurētspēju.

FM un Ekonomikas ministrijas atzinumos par ZM sagatavoto informatīvo ziņojumu teikts, ka ZM priekšlikums nav atbalstāms.

 

Komentāri (22)

Absints 22.08.2017. 12.28

Ideja jau laba, bet, cik maksās izkontrolēšana? Domāju, ka Latvijas valstī tas radīs tikai papildus peļņas iespējas tirgotājiem, jo represīvie orgāni kontroli nodrošināt nespēs. Nesenais piemērs – cirkā nevar rādīt dzīvniekus… Un, un, turpina mierīgi rādīt… Varbūt būs jāsamaksā pārdesmit eiro sods…

Man tas liekas no sērijas “vajag mazāk zakt”, Doma laba un pareiza, bet to nav iespējam dzīvē korekti ieviest.

+1
0
Atbildēt

0

traductrice 22.08.2017. 13.16

piekrītu par kontroli. šobrīd reāli viss Centrāltirgus tirgo “Latvijas” preci, kuras izcelsme ir miglā tīta.

Otra lieta, vai vispār ES regulas paredz šādu PVn interpretāciju, ka, piem., Lietuvas gurķim vai Igaunijas kāpostam būs 21%, bet Latvijas gurķim un kāpostam 5%.

+1
0
Atbildēt

1

    andrejs > traductrice 22.08.2017. 13.52

    Otra lieta, vai vispār ES regulas paredz šādu PVn interpretāciju, ka, piem., Lietuvas gurķim vai Igaunijas kāpostam būs 21%, bet Latvijas gurķim un kāpostam 5%.

    ————————-

    Tas vispār ir nereāli.

    Kartupeļu, sīpolu, kāpostu, un citu dārzeņu cena tirgū, kur pārdevēji nemaksā PVN, bieži vien ir augstāka nekā lielveikalos, kur tomēr kaut ko maksā.

    tagad kartupeļi maksā 50 centus, ja būs 5% PVN, tad 44… Nenormāls ietaupījums, un skaidrs, ka tirgotāji visdrīzāk jau pēc neilga laika izlīdzinās cenas uz augšu un tās atgriezīsies iepriekšējā līmenī.

    Taisnīgāk būtu samazināt PVN elektrībai un kurināmajam sadzīves sektorā, kā tas ir daudzās ES valstīs. Te arī būtu vieglāk kontrolēt

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu