Par politikas tīrību • IR.lv

Par politikas tīrību

47
Solvita Āboltiņa. Foto: Zane Bitere, LETA

Sabiedrības pārvalde ir svarīgs un godājams darbs

Latvijas sabiedriskajai sarunai pēdējo nedēļu laikā pastiprināti virpuļojot ap Vienotību un tās gaidāmo līderu maiņu, kā uz delnas izklātas, skaidri iezīmējas šķietami nepārvaramas pretrunas mūsu sabiedrības domāšanā, kas diemžēl traucē mūsu valsts un sabiedrības attīstībai un labklājības vairošanai. 

Par to spilgti liecina veids, kādā sabiedriskajā sarunā runājam par Vienotības Saeimas frakcijas vadītājas Solvitas Āboltiņas paredzamo aiziešanu no politikas un atgriešanos diplomātiskajā dienestā – ar riebumu, naidu, nicinājumu, skaudību un nenovīdību. 

Lai nebūtu aizdomu par iespējamu interešu konfliktu, te man jāatklāj, ka mans vīrs strādā Latvijas diplomātiskajā dienestā un ir bijis S. Āboltiņas kolēģis. Pati esmu žurnālistes gaitās dažas reizes saskārusies ar S. Āboltiņu kā politiķi, kā arī šā gada sākumā uz savas ādas izbaudījusi visai dīvaino NEPLP locekļu izvēles procesu Saeimā.  

Dzīve pēc politikas


Taču mana raksta pamatdoma šoreiz nav vērtēt viņas veikumu politikā vai nianses diplomātiskā dienesta iekšienē. Es gribu vērst uzmanību uz to, kādu vēstījumu mēs kā sabiedrība šajā gadījumā un ne tikai šajā raidām to cilvēku virzienā, kuri varbūt plāno iesaistīties politikā jeb sabiedrības pārvaldē vai jau tur atrodas. 

No plašsaziņā virmojošā sabiedrības noskaņojuma S. Āboltiņas gadījumā var diezgan skaidri nolasīt  caurvijušos “sarkano pavedienu” – viņas atgriešanās iepriekšējā darbavietā jeb diplomātiskajā dienestā ir kaut kas nekrietns, nožēlojams un nepieļaujams. Protams, ka tāds viedoklis ir iespējams, taču mani interesē, ko gan šie cilvēki ieteiktu viņai un citiem no politikas aizejošajiem politiķiem darīt tā vietā, lai atgrieztos savā iepriekšējā profesionālās darbības laukā?

Galu galā, ja cilvēks ir ieguvis nepieciešamo izglītību un strādājis noteiktā jomā, tad diezin vai pēc politikā pavadītiem daudziem gadiem un arī mūžam ritot uz priekšu, vairs ir tik viegli un vienkārši  iespējams pilnībā mainīt nodarbošanās jomu. Var jau ļaunā priekā teikt – lai iet, kur acis rāda, taču tad jārēķinās ar mācību, ko dodam jaunajai politiķu paaudzei. 

Proti, tādā veidā mēs jauniem un spējīgiem cilvēkiem, kuri ir gatavi pielikt arī savu roku un plecu darbam valsts un sabiedrības labā, liekam skaidri saprast, ka politikā nevajag iet, jo pēc tam viņiem nebūs atgriešanās savās iepriekšējās nodarbošanās jomās, jo sabiedrība labprātāk redz viņus lēnām “noasiņojam” kā cīņas arēnā saplosītus gladiatorus vai kā spitālīgos apzīmogotus uz visu mūžu. 

Ir, protams, vēl arī citi varianti – piemēram, iet politikā un tad, rēķinoties ar to, ka normālas darba dzīves pēc tam nav, bāzt kabatās, cik var iebāzt, krāt ārzonu kontos, cik var iekrāt, vai par zināmu atlīdzību kultivēt noderīgus sakarus uzņēmējdarbības vidē un tirgoties ar ietekmi, kamēr var un vēl pēc tam. Vai tāda sabiedrības pārvalde tiešām būtu labāka Latvijas demokrātijai?

Godājama nodarbošanās


Ja mēs vēlamies attīstīt savu valsti civilizētā veidā un stiprināt mūsu salīdzinoši jauno un vājo demokrātiju, tad sabiedrības vēstījumam ir jābū pilnīgi pretējam  – ejiet politikā, jaunie un spējīgie, gudrie un uzņēmīgie. Ejiet un dariet grūto un nepateicīgo politikas jeb sabiedrības pārvaldes darbu, jo mums visiem tas ir vajadzīgs. Nāciet no dažādām jomām un ar dažādām zināšanām, lieciet galvas kopā un mēģiniet kaut ko izdarīt. Jums ir tiesības arī kļūdīties, savas kļūdas atzīt un no tām mācīties, jo jūs esat tādi paši cilvēki kā mēs, jūsu vēlētāji. Un, jā, jums ir arī tiesības uz pilnvērtīgu un godājamu dzīvi arī pēc politikas. Jums ir tiesības krist un celties, jums nav no kauna zemē jālien vai jāpazūd no zemes virsas tāpēc vien, ka esat bijuši saistīti ar politiku. 

Sagadīšanās pēc nule arī izlasīju izdevumā The New York Review of Books Pensilvānijas universitātes asociētā profesora Bendžamina Natansa rakstu par Krieviju, kur viņš cita starpā min mūsdienu Krievijas sabiedrībai raksturīgu iezīmi – plaši izplatītu uzskatu, ka būt saistītam ar politiku – opozīcijā vai pozīcijā – ir amorāli jeb netikumīgi. Domāju, ka vēsturisku iemeslu dēļ tas lielā mērā attiecināms arī uz Latviju, pat ja mūsdienu Latvijas un Krievijas politiskās iekārtas nav salīdzināmas. 

Nav jābrīnās, ka gan Latvijā, gan Krievijā, daudzus gadsimtus esot vairāk vai mazāk atrautiem no progresīva un sabiedrību iesaistoša politiskās attīstības procesa Eiropā, tā arī neesam līdz galam sapratuši politikas lomu valsts un sabiedrības dzīvē. Latvijas valstiskuma idejas nobriešanas un  veidošanās desmitgadēs un divos gadu desmitos pēc neatkarības iegūšanas uzkrātās zināšanas un pieredze diemžēl tika lielā mērā pazaudēta piecdesmit padomju okupācijas gados, kad tikām atmesti “akmens laikmetā” pilsoniskās sabiedrības un politiskās attīstības ziņā. Tādēļ vēl ceturtdaļgadsimtu pēc neatkarības atjaunošanas joprojām neesam spējuši aizpildīt totalitārās varas cirstos robus mūsu sabiedrības apziņā. 

Darbs politikā jeb sabiedrības pārvaldē ir ļoti nozīmīgs un godājams darbs, jo no šī darba darītājiem ir ļoti lielā mērā atkarīgas mūsu visu ikdienas dzīves līdz pat pēdējiem sīkumiem. Tāpēc attieksmei pret sabiedrības pārvaldi būtu jābūt tādai, lai mēs tai spētu piesaistīt labākos no labākajiem dažādu jomu pārstāvjiem, kuri kopā un sadarbībā spēj rast iespējami labākos risinājumus visas sabiedrības labklājības vairošanai. Taču diezin vai ko tādu var prasīt no cilvēkiem, kuriem nav atļauts nedz kļūdīties, nedz būt cilvēkiem ar visām vājībām un emocijām, kā arī cerībām uz cienījamām  vecumdienām. 

Autore ir brīvžurnāliste

Komentāri (47)

Austras koks 19.08.2017. 13.35

Ha, ha! Šantāžists Smiltēns aiziet no Vienotības.

Smiltēnam ar šantāžu nesanāca kļūt par vienīgo kandidātu uz vadītāja amatu. Tika izvirzīti trīs – Smiltēns, Ķirsis un Ašeradens. Ķirsis atteicās par labu Ašeradenam, lielai daļai biedru noteikti nepatika Smiltēna šantāžista stiliņš, līdz ar to noskaņojums bija pret viņu un džeks sajuta, ka par priekšnieku netiks, tad nu ar skaļu žestu aiziet. Un visticamāk, pievienosies Pūces partijai (Latvijas attīstībai).

Liekas, ka Vienotībai tas varētu nākt par labu, ka tāds glumjš tipiņš aiziet :)

+11
-2
Atbildēt

1

    basta > Austras koks 19.08.2017. 15.26

    to Austras koks

    “Liekas, ka Vienotībai tas varētu nākt par labu, ka tāds glumjš tipiņš aiziet :)”

    Kas Vienotībai par labu, tas latviešu tautai un valstij par postu. Lai kādas izmaiņas tur nenotiktu, to, ka amatos bijuši: Dombrovskis, Straujuma, Kampars, Matīss, Rinkēvičs un Kazlovskis, par nebijušu vairs nevar padarīt un paies vairākas desmitgades, lai, pie ideāliem apstākļiem, būtiski mazinātos to nodarījumu sekas.

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

A.Zagorskis 20.08.2017. 11.20

Rakstā ir pieminēti zelta vārdi “kļūdu atzīšana”. Tieši šie divi atslēgas vārdi ir tie, kuri var jebkuru politiķi padarīt par tautā mīlētu vai neieredzētu līdz mūža galam. Publiska un savlaicīga savu kļūdu atzīšana norāda uz spēcīga politiķa cilvēcisku un pazemīgu rīcību. Tā ne tikai nostāta tautas kalpu līdzvērtīgu ar tautu, bet rāda tai arī piemēru. Jebkura citāda rīcība uz pieļautajām kļūdām ir naiva sevis pielīdzināšana dieviem.

+10
-1
Atbildēt

5

    edge_indran > A.Zagorskis 20.08.2017. 13.02

    ——–zagorskisa Rakstā ir pieminēti zelta vārdi “kļūdu atzīšana”. Tieši šie divi atslēgas vārdi ir tie, kuri var jebkuru politiķi padarīt par tautā mīlētu vai neieredzētu līdz mūža galam.

    ========================================================================================

    “Āmen.” Paldies dievam, demokrātiskā valstī vēl tiesa izlemj, kas ir kas. Un arī pilsonīšiem ir kāda iespēja palīdzēt.

    “Tā sauktajai Lemberga prāvai – astoņu gadu jubileja”

    http://foto.delfi.lv/show_display.php?id=1714104&mode=0&salt=pYSLYG.jpeg

    http://nra.lv/latvija/200931-ta-sauktajai-lemberga-pravai-astonu-gadu-jubileja.htm

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Rasa > A.Zagorskis 21.08.2017. 05.36

    “Jums ir tiesības arī kļūdīties, savas kļūdas atzīt un no tām mācīties, jo jūs esat tādi pasi cilvēki kā mēs, jūsu vēlētāji.”

    Zināma pretruna tajā visā ir. Politiķi ir daļa no mums, bet viņi nav – mēs, jo politiķiem ir dota vara un no viņiem tiek sagaidīta atbildība. Politiķu kļūdas atsaucas uz ļoti daudzu cilvēku dzīvi, arī nelabojami. Politiķiem ir tiesības ne tikai kļūdīties, bet arī savas kļūdas atzīt un labot.

    Politika ir joma, kur blakus racionālajam pamatam neiztrūkstosi ir sava daļa iracionālā, emocijas. Ir jārēķinās, ka tautas mīlestība, atzinība kādā brīdī var mainīties uz pretējo un ir jāspēj saprast kad apstāties, kurā brīdī varas spiediens rada pretspiedienu, kas nav savienojams ar demokrātiju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > A.Zagorskis 26.08.2017. 09.43

    > Rasa

    “Politiķiem ir tiesības ne tikai kļūdīties, bet arī savas kļūdas atzīt un labot…

    Ir jārēķinās, ka tautas mīlestība, atzinība kādā brīdī var mainīties uz pretējo un ir jāspēj saprast kad apstāties, kurā brīdī varas spiediens rada pretspiedienu, kas nav savienojams ar demokrātiju.”

    Vienkārši izcils komentārs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > A.Zagorskis 20.08.2017. 12.32

    Vienotībai nekādu kļūdu nav,ir tikai nelabvēļu intrigas un apmelojumi.Un tā tam būs būt,āmen.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > A.Zagorskis 20.08.2017. 12.24

    Absolūta taisnība.

    Ja pareizi atceros, laikam šeit komentēju (jāmeklē senos komentāors), un laika brīdī, kad Āboltiņu neievēlēja (pēc vēlēšanu rezultātu paziņošananas, bet vēl pirms Honkongas gājiena), ka viņai ir iespēja – atzīt savas kļūdas, palikt tikai par partijas vadītāju un savest partiju kārtībā uz nākamajām (2018. gada) vēlēšanām, un tad šī varētu startēt nākamgad ar jaunu sparu, un ja būtu savedusi partiju kārtībā, būtu arī popularitāti atguvusi – gan pati, gan Vienotība. Bet nu viņai vajadzēja par visām varītēm Saeimā tikt sēdēt, tad nu beigas tagad redzamas.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

dzeris49 20.08.2017. 15.20

Edgars Avotiņš – es pat īsti nesapratu, ko tu ar to visu domāji.

Īsumā skaidroju vēlreiz – V vēlētāja kritisku attieksmi pret savu partiju pierāda taisni V reitinga kritums pēc acīmredzamām kļūdām un atteikšanos no tiem principiem, uz kuriem V dibināta.

Atšķirībā no ZZS vai NA vēlētāja, kurš kritriski analizēt savu partiju rīcības nespēj, un balsos par tām, lai kādas cūcības tās arī nedarītu.

Tici vai netici – V elektorātam principi ir ļoti svarīgi, un tas, ka, V elektorāts pāriet uz kādu citu partiju, ja V no tiem principiem atsakās, toties tā cita partija tos principus sludina, taisni par to arī liecina.

Svarīgi ir nevis virsraksts, nosaukums,, utt., bet, būtība, tātad, tie paši principi, vismaz, V elektorātam noteikti.

Varētu pat teikt, ka tā ir V nelaime – pārāk kritisks un izglītots elektorāts, kas V nevar piedod to, ko ZZS vai NA elektorāts pat neuztver kā ko nopietnu ( ētikas pārkāpumus, utt.).

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu