Kosmoss dārzā • IR.lv

Kosmoss dārzā

1
Foto no personīgā arhīva

Bloga Seekthesimple.com autore Laura Arnicāne līdz ar rūpēm par ģimenes dārzu atklājusi daudz jauna. Šovasar viņa novāc gan lavandu, gan pašas audzēto tomātu ražu

Pavasarī nopietni saslima mana vīramāte, kura visu laiku bija rūpējusies par ģimenes dārzu. Lai gan kādu laiku vēl nezinājām, vai viņa paliks ar mums vai ne, sapratām, ka dārzs ir jāiekopj, un sākām stādīt. Man nebija ne mazāko zināšanu, vienmēr biju gājusi tikai palīdzēt. Bet šopavasar pirmo reizi pati domāju, ko sēšu, ko stādīšu, kādus stādus vajadzēs. Tas bija vesels kosmoss. 

Lavandu būs daudz

Sākumā ņēmām talkā visus cilvēkus, kas kaut ko par to zināja, vecmāmiņa konsultēja par tomātu pirkšanu, brauca ciemos krustmātes, kas vairāk zināja par puķēm. Pateica priekšā, cik dziļi kas ir jāstāda un jāsēj. Šo un to es, izrādās, biju sasējusi par dziļu. Daudz jauna šogad uzzināju kas pārziemo un kas ne, ka dārzu var iekopt arī tā, ka tas pats sevi uztur, tikai drusku jāparušina. Visu šo laiku man palīdz arī Google. Kad man teica, ka tomātiem jāizrauj padusītes, es zvanīju gan opim, gan gūglēju, kas tās tādas padusītes un ko tur var raut. Ja pamanu, ka rozēm parādījušies kaut kādi brūnumi, zvanu krustmātei un prasu, kas tas varētu būt.

Savā dārzā gribētu stādīt visas tās lietas, kas man patīk. Kaut vai tikai vienu milzīgu rindu ar peonijām. Ar to pietiek. Stādīt to, kas rada daudz prieka. Man patīk arī jasmīni un ceriņi. Noteikti arī lavandu būs daudz. Jo tām ir ļoti plašs pielietojums, ziedūdeņi, smaržvielas. Man ir svarīgi, lai to, kas aug dārzā, varam izmantot ikdienā. Audzēt to, ko paši lietojam. Tējas, kuras paši dzeram. Nevis aizrauties ar tēju dažādību. Ja dzeram daudz kumelīšu, tad tās arī audzējam. Audzēt un gatavot to, kas vienmēr zibenīgi pazūd, nevis aizstāvas pagrabā vai ledusskapī. Koncentrēties uz to, kas noteikti tiks apēsts tomātu pasta, pesto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu