Dzimis haosā • IR.lv

Dzimis haosā

5
Mārtiņš Mielavs.
Ieva Puķe

Mārtiņa Mielava un draugu izveidotā kluba Piens ēkai un Karla fon Stricka villai, kur šovasar risinās bagātīga kultūras programma, arī astotie Piena svētki nedēļas nogalē, ir dažādi saimnieki.  Partneri, kas atdzīvinājuši pamesto Rīgas kvartālu, tieši to uzskata par bāzi radošumam.

Tas vēl no vakardienas palicis – iznācis no Karla fon Stricka villas, kur notiek komiksu žurnāla kuš meistardarbnīca, Mārtiņš Mielavs zibenīgi novāc vienreizlietojamos traukus no galdiņa pie āra skatuves. Kultūrslānis liecina par labi apmeklēto aktieru grupas Regīna koncertu dienu iepriekš. 

Mārtiņš pārlaiž saimniecisku skatienu pieticīgajiem vintage soliņiem. Tie jāpielabo pirms Piena svētkiem, kas ieplānoti šajā nedēļas nogalē. Glīto skatuvīti veidojis mākslinieks Andris Eglītis, Mārtiņš neskopojas ar atsaucēm un uzslavām. Nosaukumu klubam Piens pirms deviņiem gadiem savukārt izdomājis cits draugs, arhitekts Reinis Liepiņš, kurš tagad restaurē Rīgas pili. «Uzstādījums bija zināms: latviešu vārds, skanīgs, īss. Piens uzreiz «aizgāja» – tas apzīmē pirmo, ko tu būvē, plus Dzemdību nams aiz stūra.»

Piena svētku tradīciju kluba īpašnieki sākuši otrajā darbības gadā. «Pagalms, kas ir apkārt, pats arī pasaka, kas te jādara. Sākām taisīt uz draugu talantiem balstītu festivālu. Komūna tajā laikā bija īpaši stipra: pēc krīzes bija sanākuši strādāt mākslinieki, kas pirms tam bija darbojušies reklāmā.» Tad arī dzimusi ideja katru gadu veidot festivālam veltītu filmu. «Kino cilvēki man apkārt bijuši vienmēr, bērnībā ganījos pa kinostudiju. Mamma zīmēja multenes pie Rozes Stiebras,» Mārtiņš ieminas. «Es pats nelienu iekšā profesionālajā… uzstādījums visam, ar ko mēs nodarbojamies, tomēr ir kvalitāte. Ja tu kaut ko rādi citam vai publicē, tad tam ir jābūt labam.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu