Diplomāta traģiskais manevrs • IR.lv

Diplomāta traģiskais manevrs

5
ANO ģenerālsekretārs Dāgs Hammaršelds savā kabinetā ANO ēkas 38. stāvā Ņujorkā 1953. gadā.

Vai izlūkdienesti slēpj atbildi uz vairāk nekā 50 gadus senu mīklu par Dāga Hammaršelda bojāejas cēloni? ANO vēlas to zināt

Ir pagājuši 56 gadi un organizētas jau vairākas izmeklēšanas. Taču, iespējams, tikai tagad ir parādījusies jauna cerība, ka rietumvalstu izlūkdienestu arhīvos varēs beidzot atrast atbildi uz vienu no lielākajām mīklām ANO vēsturē: kāpēc gāja bojā šīs organizācijas ģenerālsekretārs Dāgs Hammaršelds. 

Ikoniskais zviedru diplomāts bija otrais ANO vadītājs un gāja bojā 1961. gada 18. septembrī, kad neilgi pirms nolaišanās avarēja čartera lidmašīna DC-6. Dzīvību zaudēja vēl 15 cilvēki, kas bija uz borta. Viņu galamērķis bija neliels lidlauks Ndolā, kas tolaik atradās Lielbritānijas protektorātā Ziemeļrodēzijā, bet tagad ir Zambijas daļa.

Pēc katastrofas tika veiktas trīs atsevišķas izmeklēšanas, un tajās visās bija viens secinājums: pilota kļūme. Trešajā pārskatā, ko sagatavoja ANO Īpašās izmeklēšanas komisija 1962. gadā, gan tika piebilsts: nevar izslēgt sabotāžas iespēju. Tieši tālab visus šos gadus nav rimušas sazvērestības teorijas par to, ka Hammaršelds (viņam tolaik bija 56) ir nogalināts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu