Sava dārza pavēlniece • IR.lv

Sava dārza pavēlniece

6
«Pie mājas aug manas mīļās lavandas, atraitnītes, alisītes, flokši, peonijas. Siltumnīcā — tomāti, gurķi, spināti, baziliks. Dobē — zirnīši un mangolds. Un upeņkrūms, jo ogas, ēdot pa taisno no krūma, garšo vislabāk.»

Jaunā Rīgas teātra aktrise Kristīne Krūze-Hermane ģimenes mājas dārzā iekopusi siltumnīcu, audzē lavandas un reizēm dobē mācās lomu tekstus

Pirms četriem gadiem iegādājāmies ģimenes māju Jūrmalā. Tā bija veca, jāremontē, bet pagalms, kurā neviens nebija kāju spēris gadus desmit, – pilnīgā «džunglī». Patiesībā viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc vēlējos dzīvot privātmājā, bija dārzs. Es ilgojos pēc dabas un sajūtas, kāda rodas, rokas ieliekot melnzemē. Tāpēc vispirms uzslēju siltumnīcu un iekārtoju dārzu.  

Traktors visam pāri

Siltumnīcā sāku savus eksperimentus ar gurķu un tomātu audzēšanu. Pirmajā gadā raža bija neticami laba. Otrajā – Alvja operu dēļ daudz braucām apkārt, un mūsu prombūtnes laikā tomātus piemeklēja likstas: parādās ziediņš, bet tad nokalst un tomāts neizaug. Šogad arī daļai tomātu tāda pati kaite. Kāpēc? Mistika! Pirmajos gados šķita, ka jāveido īsts ēdamdārzs. Taču līdz ar zemeņu audzēšanu manas domas sāka mainīties. Auga griezdamies, taču visas noknābā meža strazdi. Mūsu ir daudz: nolasi visu lauku, bet katram tikai pa saujiņai sanāk. Sapratu, ka dažas ogas nav to pūļu vērtas.

Darbi pie mājas renovācijas beidzās tikai pirms dažiem mēnešiem, tāpēc visu šo laiku dārza attīstību kavēja traktoru smago riepu nospiedumi un citas būvdarbu blaknes. Protams, bija žēl noskatīties – visas pūles vējā. Bet – vai es būtu piebremzējusi, ja kāds man to būtu teicis? Droši vien ne. Es neko nenožēloju, jo ar dārza iekārtošanu ir tāpat kā dzīvē – mūžu dzīvo, mūžu mācies. Ieelpoju, izelpoju un pieņēmu domu, ka dārzs netaps vienā dienā. Tas ir gadiem ilgs process.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu