Heroīns un kaķi • IR.lv

Heroīns un kaķi

4
«Tas nedaudz izskatās pēc teritorijas, kurā esmu uzaudzis,» saka vācietis Rejs Justers.
Ieva Cielava

Vācietis Rejs Justers (32) pirms pusgada pārcēlies uz Rīgu, lai šeit pabeigtu savu bakalaura darbu. Taču tā vietā viņš iesaistījies iniciatīvā Free Riga, kas piešķir jaunu dzīvi pilsētas graustiem

Rejs iznāk pagalmā zilā uzsvārcī, rokās turot lielu, melnu atkritumu maisu. Manu roku viņš nepaspiež – plaukstas klātas baltiem putekļiem. Pirms iekārtojamies kādā ērtākā vietā uz sarunu, viņš grib pabeigt šķirot atkritumus, jo rīt tiks izvesta miskaste – to nevar laist garām. «Kas izmetis tādu labu koka dēlīti,» viņš izvelk no konteinera neliela izmēra plāksni. Galu galā pie miskastes pavadām stundas divas. Rejs atrod daudz labu mantu, kurām var dot otru dzīvi, – kaklasaiti, zeķbikses, kreklus. Šīs mantas piederējušas iedzīvotājiem, kas kādreiz mituši daudzdzīvokļu namā Dzirnavu ielā 27. Tagad tas ir grausts – pēdējie iemītnieki no tā izlikti pirms trim gadiem, bet lielākā daļa to pameta pirms pieciem.

Rejs Justers (Ray Juster) ir šīs mājas pārvaldnieks. Māsters jeb pavēlnieks, kā jokojot saka viņa kolēģi no iniciatīvas Free Riga. Pamestas un nolaistas ēkas šī kopiena pārvērš mākslas telpās. Vienojoties ar graustu īpašniekiem, jaunieši iztīra ēkas no atkritumu kalniem, saved kārtībā un pārvērš istabas izstāžu zālēs, māk-slas darbnīcās un kultūras telpās. Par telpu izmantošanu tiek maksāta minimāla samaksa, kuru jaunieši izmanto, lai māju uzfrišinātu. Labiekārtošana notiek, vecajām mantām un mēbelēm piešķirot jaunu dzīvi – upcycling.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu