«Es varētu būt labs čiekurs» • IR.lv

«Es varētu būt labs čiekurs»

3
Rūta Briede.
Gunita Nagle

Mākslas akadēmijas pasniedzēja, Jāņa Baltvilka balvu Jaunaudze ieguvusī Rūta Briede stāsta, kā mainījušies autora un ilustratora uzdevumi un kā grāmatā atstāt vietu lasītāja fantāzijai

Pirms pieciem gadiem scenogrāfe Rūta Briede mēģināja pusotru gadu vecajai meitai lasīt priekšā Jāņa Baltvilka dzejoli no savas bērnības grāmatas ar Anitas Paegles ilustrācijām. Bet dzejolis vēl nebija galā, kad meita jau steidza šķirt nākamo lappusi, lai ātrāk redzētu, kas tur būs uzzīmēts. Tā Rūtai radās ideja par mazām grāmatām, katrā no tām vienam latviešu dzejnieka dzejolim ilustrāciju zīmē kāds latviešu mākslinieks. Ideja īstenojās grāmatu sērijā Bikibuks, kurā drīz tiks izdota simtā – pēdējā – grāmata. 

Bet pati Rūta šo piecu gadu laikā pievērsusies ilustrācijai, lasa lekcijas par to Mākslas akadēmijā un kļuvusi arī par autori grāmatai ar pašas zīmējumiem Kaiju karalienes noslēpums. Tajā ir stāsts par nešpetno Renāti, kura ik dienu pilsētas domei raksta sūdzības par kaiju klaigām un nevar izturēt kaimiņu, kurš spēlē akordeonu. Līdz atklājas, ka akordeonists spēj piepildīt Renātes vislielākās ilgas un kaijas ir uzticamas, patiesas draudzenes. 

Grāmata šogad nominēta trīs Jāņa Baltvilka balvām, saņēma Jaunaudzi – par debiju. Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā 2004. gadā izveidoja ar mērķi pamudināt talantīgus cilvēkus radīt interesantas un skaistas grāmatas, tāpēc intervijā runājam tieši par to.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu