«Jāvirpina tālāk» • IR.lv

«Jāvirpina tālāk»

5
Raimonds Vējonis. Foto: Picture Agency
Aivars Ozoliņš

Valsts prezidents Raimonds Vējonis par Aivara Lemberga līdzdalību koalīcijā pēc oligarhu sarunām, par tautas vēlēta prezidenta ideju un Krievijas apdraudējuma scenārijiem

Prezidenta attieksme pret oligarhu sarunām viesnīcā Rīdzene ir bijusi pretrunīga. Viņš paziņojis, ka to saturs viņam nav pieņemams, taču arī teicis, ka katram iesaistītajam pašam jāvērtē sava atbildība. Tikpat pretrunīgs un daudziem negaidīts bija viņa ieteikums Saeimai apsvērt Satversmes izmaiņas, lai prezidentu ievēlētu tauta, kaut gan pirms diviem gadiem šādu ideju pats bija dēvējis par bīstamu. Bet septembrī Krievija pie Baltijas valstu robežām rīkos vērienīgas militāras mācības, kas drošības situāciju neuzlabo. Pagājušo piektdien Rīgas pilī mēģinājām saņemt valsts augstākās amatpersonas atbildes uz daudzajiem jautājumiem.

Oligarhu sarunu publiskošanai tagad seko rīcība. KNAB vēlreiz analizē Rīdzenes ierakstus, meklējot iespējamus noziegumus. Parlaments veido izmeklēšanas komisiju. Sabiedriskie mediji pārtrauc sadarbību ar Ventspili. Cilvēki iziet ielās, prasot godīgu politiku. Kāds būs jūsu kā valsts augstākās amatpersonas turpmākais pienesums?
Mēs šo jautājumu skatījām Nacionālās drošības padomē, iepazināmies ar informāciju, ko mums sniedza attiecīgās tiesībsargājošās institūcijas. Lūdzām KNAB veikt iespējami ātri visas atkārtotās pārbaudes tajās lietās, kuras jau ir noslēgušās, un arī, ja tur kādi citi apstākļi atklājas. Nākamajā NDP sēdē uzklausīsim, cik tālu KNAB ir ticis.

Bet politiski – kāda būs jūsu nostāja?
Politiski – tas, ko es aicināju katram politiķim, kas ir tā vai citādi iesaistīts šajās sarunās, – izvērtēt savu rīcību, skaidrot sabiedrībai. Jo, protams, visus aspektus – ir tā bijis, nav tā bijis – tikai viņi paši var zināt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu