Gadsimta ballīte! • IR.lv

Gadsimta ballīte!

1
Alise Lauva (100) no Tukuma ir ļoti sprigana un otrajā stāvā uz ceremoniju Rundāles pilī uznūjo. Alise novēl nedarīt ļaunu savai zemei, jo «tā pastāvēs tāda, kādu to paši veidosim.»
Ieva Alberte

Nodzīvot 100 gadus var tad, ja vakarā izdzer glāzi sarkanvīna, nedomā sliktu un mīlē savu zemi. Tā saka Latvijas vienaudži, kuri Rundāles pilī svinēja kopā būšanu Pirmajā Latvijas simtgadnieku salidojumā

Salda liliju smarža jaucas ar dažādu parfīmu mākoņiem. Gaiss no karstuma kļuvis biezs. Rundāles pils Baltajā zālē ir lieli svētki – tiek godināti simtgadnieki. Saposušies, ar rozi pie krūts. Latvijā šobrīd apzināti 42 simtgadnieki, uz balli pilī ieradušies 35. Ne visi ir tieši 100 gadu veci, dažiem jubileja nākamgad. 

Pirms sākusies svinīgā ceremonija, dalībnieki cits citam jautā: «Kura gada tu esi?» Ēvalds Stirna blakus sēdošajām dāmām stāsta, ka ir te visvecākais. Viņam – 104. Saku kungam, ka ieradusies arī 105 gadus vecā Jūlija Zemļicka. Vecākā Latvijas iedzīvotāja. Ēvalds mani apskauj un pievelk klāt pie auss, sakot: «Nedzirdu, ko teici. Nāc tuvāk.» Izdodas noskaidrot, ka abi dzimuši vienā gadā – 1912. Jūlija jubileju nosvinēja janvārī, bet Ēvaldam svētki būs oktobrī. «Še tev! Es domāju, ka esmu visvecākais!» kungs smejas un piebilst, ka piedzīvojis divus karus un izbēdzis no gūsta.

Ir tomēr savs labums būt tik cienījamā vecumā un slikti dzirdēt: acumirklī var apskaut svešinieku vai citādi būt tuvā kontaktā. Kad uzrunāju simtgadnieci Vilmu Karbundi, viņa ieliek manas plaukstas savējās un lēnām glāsta. Es jūtos kā nabaga kaķītis no Skalbes Kaķīša dzirnavām, kurš iesaukts pilī pie pavāra sasildīties. Jo Vilmas rokas ir siltas un maigas, un balss klusītēm čabina. Mati sirmi un pūkaini kā dzijas pavediens. Vilma ir tautastērpā. «Esmu no Limbažiem. Biju skolotāja. Kā man izdevās tik ilgi nodzīvot? Vai, meitiņ! Cik nu katram tas dzīves kamolīts iedots, tik viņš rit.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu