Vīna dārzs mantojumā. Ko nu? • IR.lv

Vīna dārzs mantojumā. Ko nu?

Divu brāļu un māsas lomās Fransuā Sivils, Pio Marmajs un Ana Žirardo.
Kristīne Simsone

Atgriezties mājās un būt mierā ar sevi – franču filmas Vīns un vējš mantra

Franču režisors Sedriks Klapišs savas gandrīz 30 gadus ilgās karjeras laikā nav pārsteidzis ar tirpiņas uzdzenošiem meistardarbiem, taču bieži ir spējis skatītāju savos stāstos ievilināt tā, ka kinodarbā gribas uzkavēties mazliet ilgāk. Šādas sajūtas piemeklē arī, skatoties režisora jaunāko darbu Vīns un vējš (Ce qui nous lie) – labsirdīgu ģimenes attiecību portretējumu vīnziņu ģimenē nelielā Burgundijas ciematā. Liega, komēdisku elementu papildināta, filma ir visnobriedušākais darbs režisora filmogrāfijā. Stāsts par vecākā brāļa atgriešanos mājās un attiecību atjaunošanu ar māsu un brāli ir dzīvīgs un godīgs, bet paralēlā sižeta līnija par vīna darīšanu ir intriģējošs ieskats vīnkopības pasaulē, kas lieliski atsvaidzina kinodarba centrālo vēstījumu. 

Režisoram, kurš lielu vērību pievērš atmosfērai, vīna pasauli ir izdevies atainot tik aicinošu, ka pēc filmas titriem likumsakarīgs turpinājums būtu glāze laba burgundieša.

Ģimenes lieta

Tieši izsvērtā ģimenes attiecību dinamika – brāļu un māsas ķīviņi, kā arī personiskās pārliecības trūkums – ir filmas mugurkauls. Pēc tēva nāves pēkšņi no jauna sanesti kopā galvenie varoņi brīžam cīnās gan cits ar citu, gan paši ar sevi un saviem lēmumiem. Turklāt filmā spēlējošie aktieri – Francijas daudzsološie trīsdesmitgadnieki Ana Žirardo, Pio Marmajs un Fransuā Sivils – savus varoņus spēj attēlot ticami un reālistiski, bez teatralitātes vai uztiepta patosa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu