Sētmalē • IR.lv

Sētmalē

5
Krāsu «bumbu» izraibināts Maķedonijas valdības nams pērn notikušās Daudzkrāsainās revolūcijas protestu laikā.

Pēc 15 gadus ilgiem solījumiem, ka viņu nākotne ir Eiropas Savienībā, vairākas Balkānu valstis sāk zaudēt cerības. Tajā pašā laikā tur palielinās Turcijas un Krievijas ietekme. Un atdzimst vecie nacionālisma niķi

Vīram, kas tagad cer kļūt par Kosovas premjeru, ir pagātne. Starptautiskajā krimināltribunālā Hāgā tā iegrāmatota ar lietas numuru IT-04-84. 48 gadus vecais Ramušs Haradinadžs, pazīstams arī ar iesauku Smadžls, ir apsūdzēts par noziegumiem pret cilvēci 37 epizodēs, ieskaitot spīdzināšanu un slepkavības.

Šīs apsūdzības saglabājušās kopš 90. gadiem, kad viņš bija viens no Kosovas Atbrīvošanas armijas (UÇK) komandieriem karā pret serbiem. Tiesa galu galā vīrieti attaisnoja, jo svarīgākie liecinieki pēdējā brīdī atteicās sniegt liecības tiesā vai negaidīti nomira. ANO izveidotie policijas spēki Kosovā Haradinadžu uzskata par kokaīna tirdzniecības veterānu, savukārt Vācijas ārējās izlūkošanas dienests BND 2005. gada ziņojumā viņu raksturoja kā barvedi grupai, kas iesaistīta «ļoti plašā kriminālo aktivitāšu spektrā».

Taču, par spīti pagātnei, Haradinadža izveidotā bijušo karotāju alianse kļuva par uzvarētāju nupat notikušajās Kosovas parlamenta vēlēšanās. 34% vēlētāju atbalsts nozīmē to, ka tieši viņam būs jāveido nākamās valdības koalīcija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu