«Nē, mēs to necietīsim!» • IR.lv

«Nē, mēs to necietīsim!»

6
Valdis Zatlers: Lembergam «valsts nav nekas, kā tikai iespēja pelnīt pašam naudu.»
Nellija Ločmele

Kad Saeima 2011. gadā lika šķēršļus tikko sāktās oligarhu lietas izmeklēšanai, prezidents Valdis Zatlers ierosināja atlaist parlamentu un likvidēt paralēlās varas sistēmu. Ko viņš iesaka tagad?


K
āds ir jūsu lielākais pārsteigums, lasot oligarhu sarunas?
Lielu pārsteigumu īstenībā nebija, izņemot to, ka cilvēki tādiem sulīgiem vārdiem lamājas – tā ir vide, kas viņus raksturo. Bet sarunas parāda rīkojuma nr. 2 pamatojumu – ka ir vara, ko mēs visi redzam, un ir reālā vara pagrīdē. 

Vai kaut kas līdzīgs var šobrīd atkārtoties? Domāju, ka ar lielāku urrā! Jo valdība, kurā bija 55 balsis divām partijām, ir unikāla situācija Latvijas politiskajā vēsturē – pilnīgi citāda nekā šobrīd, kur īsti nav skaidrs, kam cilvēki uzticēsies nākamgad. 

Sarunu publiskošana dod iespēju cilvēkiem padomāt. Jo nav jau svarīgi juridiskie aspekti, par ko šobrīd runā visas amatpersonas. Svarīgs ir morālais aspekts – vai vēlētāji grib uzticēt varu Latvijā šāda tipa cilvēkiem? Tur nav vajadzīga ne izmeklēšana, ne pierādījumi, vienīgi sava personīgā attieksme – gan no pašu cilvēku, gan no amatpersonu puses. Jo amatpersonas tā kautrīgi noburkšķēja – ziniet, nu, slikti, ka nav pierādīts, slikti, ka nav vēl kas… 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu