Uz vieduma pusi • IR.lv

Uz vieduma pusi

5
Alvis Hermanis.
Anda Burve-Rozīte

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis (52) pārveido aktieru trupu un nākotnes uzsvaru liek tieši uz darbu savā teātrī Latvijā

Tik intensīva sezona Alvim Hermanim vēl nebija bijusi: strādājis Zalcburgas operā, Cīrihes Schauspielhaus, Milānas La Scala, Vīnes Valsts operā, Minhenes Rezidences teātrī. Šogad taps vēl divas izrādes Vīnes Burgteātrī, kā arī Cīrihē. Taču neilgi pirms Jāņiem režisors nāca klajā ar paziņojumu par izmaiņām Jaunā Rīgas teātra trupā, kā arī nākotnes mērķiem, kas Hermanim cieši saistīti ar Latviju. 2018. gada vasarā Kultūras akadēmijā tiks uzņemts jauns aktieru kurss, kuru viņš pats vadīs. Šie jaunie aktieri līdztekus vecajam JRT kodolam veidos pastāvīgu trupu. To uz skatuves redzēsim sākotnēji Tabakas fabrikā, vēlāk rekonstruētajā teātrī Lāčplēša ielā. Lomām tiks piesaistīti arī aktieri no citiem Latvijas teātriem. 

Intervijā Hermanis stāsta par saviem plāniem, kā arī iezīmē nākotnes teātra vīziju. 

Jaunā Rīgas teātra mājaslapā ir divi paziņojumi par pārmaiņām: 20. jūnijā viens, jau nākamajā dienā otrs, precizējot tevis sacīto. Kāpēc tā?
Nākamajā rītā pēc pirmās ziņas lasīju portālos, ka atlaižam vecos aktierus. Tas ir pārpratums. Skaidrs, ka aktieri, kuri šos gadus vilkuši teātra repertuāru, netiks atlaisti. Es runāju par tiem, kuri uz saviem pleciem vienpersoniski var iznest lielās zāles izrādes. Visos teātros ir tāda grupiņa. Mūsu teātrī apmēram desmit cilvēku. Viņi ir neaizskarami. Cita lieta, ka jārēķinās: [pēc rekonstrukcijas] atgriežoties Lāčplēša ielā varbūt tikai pēc pieciem gadiem , šiem aktieriem jau būs ap piecdesmit. Šajā vecumā varbūt var spēlēt Romeo un Džuljetu šarmanti, bet… Ideja, ka varam novecot kopā ar savu publiku, man konceptuāli šķita ļoti interesanta, kad sākām ar to koķetēt. Tomēr skaidrs, ka pēc teātra rekonstrukcijas būs jāpiepilda trīs zāles. Kopā gandrīz tūkstoš skatītāju vietu. Tāpēc trupa jāpaplašina. Kultūras akadēmijā nākamgad jāuzņem piecpadsmit jaunu aktieru. Speciāli sagatavotu darbam Jaunajā Rīgas teātrī. Es būšu kursa vadītājs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu