Kailums • IR.lv

Kailums

3
Liene Linde.
Anda Burve-Rozīte

Kinorežisore Liene Linde (30) nosaukta starp desmit daudzsološākajiem jaunajiem kinorežisoriem Eiropā. Ar jaunāko filmu Septiņas neveiklas seksa reizes viņa dodas uz starptautisko kinofestivālu Karlovi Vari

Nepilnu nedēļu pēc Jāņiem Liene jau būs ceļā uz vienu no Eiropas slavenākajiem kinofestivāliem, kur aci jaunajiem talantiem uzmet kinoindustrijas grandi. Latvijas skatītājam viņa kļuva pazīstama pirms dažiem gadiem, kad iznāca īsfilma par kādu latviešu ģimeni Četri mielasti. Nesaudzīgi atklāti, izmantojot personīgo pieredzi, jaunā režisore stāstīja par kādas ģimenes attiecībām atjaunotās Latvijas otrajā desmitgadē. 

Spēja caur personīgu atkailināšanos šā vārda simboliskajā nozīmē runāt par personiskām tēmām, kas aizvien Latvijā ir tabu, kļuva par Lienes filmu zīmi. Pagājušajā gadā viņa uzņēma Septiņas neveiklas seksa ainas. Pirmā daļa atkal izmantoja personīgo pieredzi, lai runātu par seksu no jaunas sievietes pieredzes skatpunkta. 

Pirms diviem gadiem kinorežisore veica vēl vienu celmlauzes soli, kultūras portālā Satori publicējot pieredzes stāstu par abortu Septiņi gadi, pelēkas acis. Publikācija, uzrakstīta spilgti, ļoti talantīgi, guva plašu rezonansi. Tolaik Saeimā apsprieda likumprojektu, kas, cita starpā, grūtnieces jau no pirmajām augļa dzīves nedēļām liktu saukt par mātēm. Liene ar savu eseju parādīja, cik sarežģīts un neviennozīmīgs ir politiķu ideoloģizētais jautājums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu