Nekaitīgā mode? • IR.lv

Nekaitīgā mode?

2
Zīmola Zīle jaka no pārstrādātiem džinsiem.

Dabas resursu izniekošana, ķīmisku atkritumu radīšana, tonnām tekstilrūpniecības pārpalikumu. Rezultātā pilns skapis drēbju un nopūta – nav ko vilkt mugurā

Pukojoties uz ASV prezidentu, kurš pagriezis muguru ANO Parīzes klimata līgumam, aizmirstam padomāt, kā vidi ietekmējam paši. Vai virtuvē ir tikai ekoloģiski audzēti kartupeļi, birojā otrreizējās pārstrādes papīrs, veikalā vienmēr līdzi auduma maisiņš? Iekams apbalvot sevi par priekšzīmību ar kādu jaunu modes pērli vai, atlaižu gadījumā, ar veselām divām, vērts atcerēties, ka modes industrija ir otrā lielākā vides piesārņotāja tūlīt pēc naftas un gāzes rūpniecības. 

Ātri, lēti, ķīmiski

Vai tev kājās ir džinsi? Vienu šādu bikšu darināšanā tiek patērēts ap septiņiem tūkstošiem litru ūdens. Apģērbu izgatavošana ir viena no resursus visvairāk patērējošajiem ražošanas procesiem. 2015. gadā modes vārdā tika izlietoti 80 miljardi kubikmetru ūdens, atmosfērā palaists miljons tonnu CO2 un rezultātā radīts vairāk nekā 80 miljardu drēbju. No tām liela daļa pēc dažu gadu vai pat mēnešu īsa mūža nonāk izgāztuvē kopā ar rūpniecības atlikumiem, radot 92 miljonus tonnu nepārstrādājamu atkritumu. Ražot ātri no lētiem materiāliem un nemitīgi piegādāt jaunas preces neremdināmajai patērētāju apetītei tāda ir fast fashion jeb «ātrās modes» uzņēmumu mantra.

Ražošanā tiek izmantotas neskaitāmas ķīmiskas vielas, kas vēlāk nonāk dabā. Vairumpreču dzimtenē Ķīnā mēdz ironizēt, ka sezonas aktuālie toņi nosakāmi pēc upju ūdens krāsas: 70% no valsts upju baseiniem ir tekstilindustrijas notekūdeņu piesārņoti. Gandrīz vai uz katras apģērba birkas redzams vārds «poliesters». Tas ražots no fosilās degvielas un vidē nesadalās. Taču, tāpat kā citas sintētiskās mikrošķiedras, katrā mazgāšanas reizē sīkākās tā daļiņas nokļūst ūdenīokeānābarības ķēdē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu