Nošauties var • IR.lv

Nošauties var

5
Iestudējuma Platonovs un viņa sievietes aktieru ansamblis.

Izrāde Platonovs un viņa sievietes Liepājas teātrī – Dž. Dž. Džilindžera brutālais variants un Čehovs ar amputētu jēgu

Kāds bezlaiks un «liekais» varonis?! Pie visa vainīgi sievišķi, un viņi ir vienādi vienmēr un visur, tikai ģērbjas atšķirīgi. Lai to pierādītu, Džilindžers Liepājas iestudējumā pārceļ Antona Čehova lugas Platonovs darbību uz pagājušā gadsimta 50. gadu beigām un, sacīsim, Teksasu. Čehovam no tā ne silts, ne auksts Platonovs ir viņa pirmā luga, ko viņš teātriem nemaz nav rādījis, tā publicēta jau pēc autora nāves, un nosaukums piešķirts, izmantojot kāda varoņa vārdu. 

Šajā pirmlugā jau saskatāmas daudzas nākamo šedevru tēmas, bet lasījums vien aizņemtu vairāk par piecām stundām. Tā nu katrs, kurš pie tās ķēries, no laika gala griezis tekstu pēc sava prāta: vai tas būtu Ņikita Mihalkovs izcilajā filmā Nepabeigts skaņdarbs mehāniskajām klavierēm vai krievu mūsdienu teātra klasiķis Ļevs Dodins iestudējumā Luga bez nosaukuma Pēterburgas Mazajā drāmas teātrī, vai Alvis Hermanis, uzvedot Platonovu Vīnes Burgteātrī. 

Džilindžers ir ne tikai piegriezis Platonovu pēc savas šās sezonas šnites, proti, jau Daugavpils izrādē Iemīlējās muļķis muļķītē un Dailes Bannija Manro nāvē pieteiktās problēmas «ko darīt seksuāli aktīvam vīrietim, ja viņš ir noguris un ilgojas pēc augstākām vērtībām, bet sievietes viņu tik traki mīl». Bīstos, ka viņam izdevies arī izsist Čehova lugai zobus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu