21. gadsimta karnevāla bērni • IR.lv

21. gadsimta karnevāla bērni

4
NULL

Grupas Carnival Youth jaunākais albums Vienā vilcienā – sirsnīgs un apcerīgs skaņu palags

Tikai 29 minūtes garš, līdzīgi kā klasiskie 60. gadu The Beach Boys vai The Beatles albumi, jaunākais pašmāju indie pop (akcents uz «pop») apvienības Carnival Youth studijas ieraksts Vienā vilcienā ir jau trešais grupas vācelītē. Divdesmitgadnieku Emīla un Edgara Kauperu, Alekša Luriņa un Roberta Vanaga ansamblis salīdzinājumā ar citām līdzīgi muzikāli domājošām pašmāju grupām (The Pink Elephant, Pyro Trees) progresē neticami strauji. Tam arī vairāki objektīvi iemesli, viens no tiem, protams, ir reāli funkcionējošs un pieredzējis, Prāta vētras skolu izgājis menedžments. Pirmie divi grupas diski bija gana veiksmīgs mēģinājums radīt Rietumu indie, psihedēliskā popa spoguļattēlu, paslēpjoties aiz drošā, bieži vien dekoratīvā angļu valodas lietussarga, bet ar jauno albumu puiši spēruši drosmīgu soli pretī jaunam izaicinājumam ierakstīt albumu populārās mūzikas kontekstā īpaši prasīgajā latviešu valodā. 

Muzikāli lielas novirzes no iepriekšējos albumos uzņemtā kursa nav jūtamas tās pašas atmosfēriskās ģitāras, kas rada patīkamas asociācijas ar Bruklinas apvienību Grizzly Bear, viegli stampājoši bungu ritmi, relaksēts dziedājums, un tas viss papildināts ar producenta Gata Zaķa efektu dekorācijām. 

Albums ieskaņots Berlīnē, nesen izveidotajā Red Bull studijā divu nedēļu laikā, ierakstot dziesmas visiem vienlaikus «dzīvajā». Vienā rāvienā jeb vienā vilcienā (tāpēc arī šāds nosaukums). Tiesa, daudzas muzikālās idejas jau iekrātas vairākus mēnešus pirms ieraksta, piemēram, viena no senākajām dziesmām albumā Stūre ar Imanta Ziedoņa vārdiem. Tā uzreiz patīkami izceļas uz pārējo kompozīciju fona, nemaz iepriekš nezinot, kas ir teksta autors. Muzikāli un saturiski albumā šī dziesma ir visfokusētākā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu