Ko esam izvēlējušies? • IR.lv

Ko esam izvēlējušies?

2
NULL
Nellija Ločmele

Vairumā pašvaldību vadības groži pēc 3. jūnija palikuši līdzšinējo līderu rokās, tomēr dažās lielākajās pilsētās gaidāma vēl sīva cīkstēšanās par varu. Rīgā izgāzušies Nila gāzēji un – arī sociologi

Rīgā pie varas noturējies Saskaņas/GKR tandēms, kas saņēmis vēlētāju balsu vairākumu (51%, 32 mandāti no 60). Lai gan daļa vēlētāju novērsusies un zaudēti septiņi mandāti, konkurentu plāns gāzt astoņus gadus valdījušo mēru Nilu Ušakovu ir izgāzies. Turklāt pusi mandātu zaudējusi līdzšinējā domes opozīcija – NA (9%, 6) un Vienotība (6%, 4). Labāk veicies jaunpienācējiem, kas visskaļāk aicināja gāzt Nilu – Latvijas Reģionu apvienība/Latvijas attīstībai (14%, 9) un Jaunā konservatīvā partija (13%, 9), bet švaki startējusi Zaļo un Zemnieku savienība, jau tradicionāli nepārvarot 5% barjeru. Vēlētāju aktivitāte pieaugusi no 55,5% līdz 59%, turklāt Rīga ir vienīgā no lielajām pilsētām, kur audzis arī balsstiesīgo skaits, tādējādi galvaspilsētas vēlēšanās sasniegts jauns nobalsojušo rekords – 250 tūkstoši.

Rīgas uzvarētāju sarakstu veido divas partijas –  Nila Ušakova Saskaņu pārstāvēs 21 deputāts, bet Andra Amerika Gods kalpot Rīgai divreiz mazāk – 11. Pašreiz proporcija ir 23 un 16, tātad lielākais mandātu zudums pēc plusiem un svītrojumiem ir GKR. Domē nav pārvēlēti apvienības «latviešu spārna» pārstāvji Ausma Cimdiņa (sarakstā 21., rezultātos noslīdējusi uz 41. vietu), Vita Jermoloviča (no 28. uz 36.), Aina Krūkle (no 32. uz 53.), Juris Zaķis (no 39. uz 59.), Jānis Šmits un Kārlis Strēlis, kā arī visnepopulārākais kandidāts – Agris Ameriks, kam svītrojumu ziņā šoreiz izdevies pārspēt tēvu. Arī no Saskaņas izsvītroti vairāki deputāti – bēdīgi slavenās arodbiedrības LABA vadītājs Raimonds Gailis (no 23. uz 51.), KNAB uzmanību piesaistījušais ārsts Genādijs Sevastjanovs (no 25. uz 33.), Rīgas autoostas padomes pārstāvis Ivans Ivanovs (no 33. uz 37.). Toties frakcijā būs jaunas sejas – bijusī Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova, kas nolika mandātu pēc aizdomām nodokļu nemaksāšanā, spaisa apkarotāji Sandris Bergmanis un Vitālijs Dubovs, kā arī līdzšinējais domes izpilddirektors Juris Radzevičs.

Latvijā pusē pašvaldību (59) līdz šim pie varas esošie saraksti saņēmuši 50% vai vairāk vēlētāju balsu. Tikai četrās no šīm pašvaldībām – Krimuldā, Baltinavā, Priekuļos un Mālpilī – iespējama varas maiņa, jo ilggadējie pašvaldību vadītāji nekandidēja vai nebija sarakstu līderi. No vienpadsmit pašvaldībām, kuru vadītāji atstājuši amatu pēc astoņu, divdesmit vai pat trīsdesmit gadu darba, septiņās pārmaiņas gaidāmas tikai priekšsēdētāja līmenī, jo pie varas paliek šo līderu atstātās komandas. Starp novadiem, kuru ilggadējie līderi šogad vēlēšanās nekandidē, pārliecinoši rezultāti par labu pārmaiņām ir tikai Aizputē un Dundagā, kur vēlētāju vairākums izraudzījies citus uzvarētājus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu