Melnu muti • IR.lv

Melnu muti

6
Pauls Jonass.
Ieva Alberte

Pauls Jonass (20) patlaban ir labākais pasaulē MX2 klasē motokrosā. Nekad neviens latvietis nav braucis tik labi, ka ar viņu līgumu noslēdz motociklu rūpnīcas komanda. Kā Jonasam tas izdodas?

Kāda vāciete sportistu backstage pasaules čempionāta MX2 posmā Ķegumā saldi nodūdo: «Ouuuu, Pauls is nice guy.»* Un viņai taisnība. Pauls ir jauks. Pēc finiša viņš ilgi fotografējas ar skatītājiem. Latvijā viņš ir netipiski garu laiku – divas nedēļas, jo nākamajam posmam, kurš notiks svētdien, 21. maijā, Vācijā, Pauls trenējas piemājas trasē Kalvenē. Turp arī dodos viņu satikt.

Sāp viss

Pauls tiešām ir jauks. Uztaisījis viesiem kafiju, viņš noklausās manus pirmos iespaidus par motokrosu Ķegumā un pastāsta, ka arī pats reiz bijis skatītājs. Pirms diviem gadiem traumas dēļ nav varējis braukt, tāpēc noraudzījies uz visu no malas. «Kā man skudriņas skrēja! Kad pats esi uz starta, to tā nejūti,» saka Pauls un labprāt paskaidro dažādas nianses, ko par motokrosu nezinu. Piemēram, kā var no briļļu stikla notīrīt dubļus. «Ir speciālas plēves – salīmētas vairākās kārtās, un, kad vairs neko neredzi, tad tik rauj nost!» viņš stāsta. Kā var aizmigt pēc tādām sacensībām? «Nevar! Miegs nāk, bet aizmigt grūti. Adrenalīns vēl ķermenī,» saka Pauls. 

Nākamajā rītā pēc mača Ķegumā pamodies piecos. Gājis pastaigāties pa Kalvenes ceļiem. Ar grūtībām, jo ķermenis bijis kā izpumpēts. Pa kāpnēm kāpt bijis grūti. «Visvairāk sāpes jūtu otrajā dienā. Īpaši jau muguru, ja trase smaga. Tad palīdz vispārēja masāža un treniņi. Katru rītu pusstundu vingroju, pārsvarā stiepšanās vingrojumus.»  Tad seko glāze ūdens, vitamīni. Ķermenis atmostas. Brokastis. Stundu ilgs skrējiens vai pusotras stundas mīšanās ar velosipēdu. Tad sportists ir gatavs sēsties uz moča. «Treniņš, ēst, treniņš, ēst, treniņš, ēst, gulēt,» sportists ātri atreferē savu režīmu. Un nosmejas: «Nekas tāāāds.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu