Trīs zvaigznes • IR.lv

Trīs zvaigznes

4
Pauls Raudseps

Latgales Kongresa simtgade atgādina svarīgu mācību par daudzveidības spēku

Pēdējās nedēļas bijušas vēstures piesātinātas. Kā katru gadu, 1.maijā atzīmējām Satversmes sapulces sanākšanu, 4. maijā Latvijas neatkarības atjaunošanu, bet 8. vai 9. maijā – atbilstoši ģimenes tradīcijām vai politiskajai orientācijai – Otrā pasaules kara beigas. Šogad klāstam pievienojās Latgales Kongresa simtgade, kas ar plašu programmu tika atzīmēta Rēzeknē.

Taču vēsture nekad nav tikai atmiņas par aizgājušajiem laikiem. Mūsu attieksme pret šiem pagātnes notikumiem atspoguļo arī šodienas un nākotnes vērtību orientierus – kas mums ir svarīgs, kam mēs ticam, uz ko ceram un no kā baidāmies. Piemēram, balto galdautu klāšana 4. maijā parāda, ka novērtējam atgūto neatkarību, ka gribam to atzīmēt ne tikai krastmalā pie uguņošanas, bet arī ienest kopības sajūtu un nepārspīlētu svinīgumu katrs savās mājās.

Savukārt kongress Rēzeknē bija veltīts vienam no svarīgākajiem brīžiem Latvijas valsts tapšanas vēsturē, kuram līdz šim bieži vien vēstures grāmatās nav pievērsta pienācīgā uzmanība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu