Latgaļu kultūrslāņi, Mendelszona Skotija, tolteku transcendence • IR.lv

Latgaļu kultūrslāņi, Mendelszona Skotija, tolteku transcendence

7
NULL

Pieci interesanti koncerti maijā


5. maijā Lielajā ģildē

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Rihards Dubra, Filips Glāss, diriģents Māris Sirmais
Uz koncertafišas līdzās Riharda Dubras un Filipa Glāsa vārdi. Pirmais ir uzrakstījis jaundarbu – oratoriju Marija, kurā katoļu lūgšanu teksti, etnodziedātāju kolorīts, ērģeļstabules un kora Latvija lieliskās balsis. Otrais savā Septītajā simfonijā iedvesmojies no Amerikas pirmtautu transcendentālā pasaules redzējuma un apcerējis tolteku kultūras saknes; tur cilvēks un zeme, garu pasaules teiksmainums un simbolika. Gan Dubru, gan Glāsu interesē mūžīgas tēmas, katrs tēlu un vārdu pasaulē tās ietērpj citādi. Abas lielformāta skaņubūves uzcels diriģents Māris Sirmais. Vēl jāpiebilst, ka Riharda Dubras oratorija dienu iepriekš tiks pirmatskaņota koncertzālē Gors Rēzeknē. 

5. maijā koncertzālē Lielais dzintars

Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava, Latgales gredzens
Diriģenta Sigvarda Kļavas izlolotais koncertcikls par četru Latvijas novadu identitāti – Latvijas gredzenu. Pirmā daļa veidota, smeļot kultūras materiālu Latgalē. Nu jau šī gredzena daļa izskanējusi gandrīz visos novados, vēl maijā iespēja pieredzēt grandiozo uzvedumu pie kurzemniekiem Liepājā. Līdzās Radio kora dziedoņiem dzirdamas no jauna tapušu instrumentu skaņas, dun māla podi, runā priesteri, spēlē tradicionālās muzicēšanas meistari. Sigvards Kļava saka: Latgalē cieši sajaukušies un līdzās pastāv katoliciskie un folkloras slāņi. Latgales daudzveidīgo ainavu vienotā mākslas darbā savīt palīdz videomāksliniece Katrīna Neiburga, gaismu mākslinieks Egils Kupčs, režisore Inese Mičule.

12. maijā koncertzālē Lielais dzintars

Vijolniece Vineta Sareika, Liepājas Simfoniskais orķestris
Viens no maija visvairāk gaidītajiem notikumiem – ar Liepājas simfoniķiem uz skatuves tiksies mūsu izcilā vijolniece Vineta Sareika. Skanēs Makša Bruha superhits – Pirmais vijolkoncerts, būs romantiskais ainavists Mendelszons ar uvertīru Hebridu salas. Te runa par Skotijas rietumkrastu, un pats skaņradis izteicies, ka dabasskati ir viena no vietām, kur visbiežāk atrast skaņu mūzu. Jau piesaukta Skotija, tāpēc te gluži likumsakarīgi arī viņa Trešā (Skotu) simfonija. Der atgādināt, ka Mendelszons bija izcils zīmētājs un savu vērienīgo Skotijas ceļojumu iemūžinājis filigrāni rūpīgās skicēs. Pirms koncerta tās apskatīt tīmeklī rosinoši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu