Valsts bremzē mākslīgo asinsriti • IR.lv

Valsts bremzē mākslīgo asinsriti

7

Par rakstu Nomirst, jo ir brīvdiena 13. aprīļa numurā

Rakstā Nomirst, jo ir brīvdiena atspoguļoto problēmu, ka nav iespējams nodrošināt mākslīgo asinsriti pacientiem sirds operācijas veikšanai, Latvijas Mākslīgās asinsrites asociācija ir aktualizējusi jau septiņus gadus, tāpēc vēlos publiski paust viedokli par situāciju.

Vēl pirms 60 gadiem pasaulē sirds operācijas bija tabu, jo sirds apstādināšana būtībā nozīmēja nāvi. Ilgstošu pētījumu rezultātā tika radīts risinājums – mākslīgās asinsrites ierīces. Ar tām saistīto tehnoloģiju apkalpošanai nepieciešami jauni augsta līmeņa speciālisti – perfuzionisti. Mans zviedru kolēģis ir salīdzinājis perfuzionistus ar pilotiem, vienīgā atšķirība, ka mēs esam atbildīgi par viena cilvēka dzīvību.

Katra valsts izvēlējusies savu ceļu šo speciālistu sagatavošanā. Piemēram, Somijā mākslīgās asinsrites procesu nodrošina anesteziologs, bet Vācijā tiek dibinātas speciālas kardiotehniķu akadēmijas. Lai noteiktu profesijas standartu, ir izveidota organizācija European Board of Cardiovascular Perfusion, kas nodrošina kopēju dalībvalstu sertifikāciju nozarē. Tā atbalsta modeli, ko arī Latvija ir centusies ieviest – mākslīgās asinsrites procesu var nodrošināt speciālists arī bez augstākās izglītības medicīnā, bet ārsti ir nepieciešami, lai vadītu dienestu kopumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu