Somija auž drošības tīklu • IR.lv

Somija auž drošības tīklu

2
Jauniesauktie karavīri nodod zvērestu Helsinku centrā.

Uz Krievijas draudiem Somija atbild, palielinot armijas tēriņus un slēdzot divpusējus aizsardzības līgumus. Iedzīvotāji joprojām stingri iebilst pret dalību NATO, toties absolūts vairākums gatavi paši karot par savu valsti

Somijas Aizsardzības spēkiem drīz būs pilnīgi jauns izlūkošanas informācijas avots. Valsti šķērso daļa no pārrobežu datu kabeļiem, kas Krievijas internetu savieno ar Rietumeiropu, tāpēc armija savus tīklus izvietos tieši šajā informācijas straumē. Ir jau aizsāktas tam nepieciešamās militārās izlūkošanas likumu reformas.

Arī šādi Somija pielāgojas jaunajam laikmetam, kas starptautiskajā politikā iestājies pēc Krimas aneksijas. Platu soli tam pretī somi spēra nupat aprīlī, kad ES, NATO un astoņu atsevišķu valstu, arī Latvijas, pārstāvji ieradās Somijā, lai parakstītu memorandu par Eiropas Izcilības centra izveidošanu cīņai pret hibrīddraudiem. Līdzīgi kā Latvijā izvietotais NATO izcilības centrs Stratcom, šis jaunais centrs Somijā organizēs starptautiskas mācības un citādi attīstīs valstu sadarbību, lai stiprinātu noturību pret uzbrukumiem, kuros izmantota dezinformācija, kibertriecieni vai pat militārais spēks, vienlaikus agresoram izvairoties no formālas kara pasludināšanas. 

«Cīņā pret hibrīddraudiem ES ir vajadzīga NATO un otrādi. Mūsu vienotība un panākumi ir neatraujami saistīti,» memoranda parakstīšanā uzsvēra Somijas ārlietu ministrs Timo Soini.  Starptautisko attiecību institūta vecākā zinātniskā līdzstrādniece Kristi Raika atzīst – nelielai valstij ieteicams specializēties kādā jomā, lai pārējās to uztvertu kā svarīgu partneri. Kā piemēru viņa piesauc NATO kiberaizsardzības centru Tallinā, kas «palīdzēja Igaunijai kļūt par kiberdrošības speciālistiem – to augstu vērtē arī lielie partneri, piemēram, ASV». Somi gatavi sekot šim paraugam. «Somijas valdības darbinieki jau ir cietuši no kiberuzbrukumiem un informācijas kara. Skaidrs, ka mums ir kaut kas jādara lietas labā,» secina Raika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu