Dans Grasmanis, ūdens someljē • IR.lv

Dans Grasmanis, ūdens someljē

3
«Ūdens ir «dziļāks», nekā domājam,» paziņo Dans Grasmanis. Viņš ikdienā dzer viegli mineralizētus ūdeņus, kuros ir līdz 300 mg/l minerālsāļu, taču maksimāli sārmainus, ar augstu pH līmeni. «Tas palīdz ne tikai pašsajūtai, bet arī sportojot.»
Ieva Puķe

Danam ir juridiskā izglītība, bet profesijas izmēģinātas dažādas. Universitātes laikā tirgojis plastmasas logus, trīs gadus strādājis nekustamo īpašumu biznesā Kanāriju salās, gadu –  kosmētikas firmā Vācijā, bijis tirdzniecības pārstāvis 24 valstīs. Vēl gadu vadījis rotaļlietu fabriku Latvijā, pusotru gadu – IT projektu Bulgārijā. «Tur arī aktīvāk sāku interesēties par ūdeni, pievērsos garšām un sastāviem,» stāsta vienīgais ūdens someljē Baltijā un Austrumeiropā. 

Daudz ūdens Dans dzēris jau kopš 15 gadu vecuma, arvien aktīvi sportojis, piedomājis pie ēdienkartes. Četrus gadus bijis veģetārietis, Bulgārijā pavadītajā gadā – svaigēdājs. 

«Bērniem uz mēles ir ap 10 000 garšas kārpiņu, pieaugušajiem – ap 2000. Tās ir kā spuldzītes, kas izdziest, ja mēli applaucējam, notrulinās, ja smēķējam, ēdam asu vai sāļu ēdienu. Jutīgākajiem, tikai 5-10% pieaugušo, var darboties ap 4000 garšas kārpiņu,» viņš skaidro. «Es jau bērnībā nevarēju iedzert karstu tēju, pat biju uzkonstruējis īpašu aparātu ar ventilatoru, kur ielikt tējas krūzi atdzišanai. Laikam tāpēc man garšas sajūtas saglabājušās asas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu