Ar maisiņu uz mežu • IR.lv

Ar maisiņu uz mežu

5
Marta Krivade.

Virtuālā kopiena Nav jau grūti aicina savākt citu izmestos atkritumus ne tikai reizi gadā Lielajā talkā, bet ikreiz, kad dodaties pastaigā pa mežu

Ejot ogot, sēņot vai vienkārši pastaigāties, paņem līdzi maisiņu, kur ielikt ceļā pamanītos atkritumus. Ja gribi, pēc gājiena atrādi savu guvumu, nofotografējot to un publicējot bildi vietnē Facebook, pievienojot atsauci uz Nav jau grūti kopienas lapu. Šai idejai – tik ģeniālai savā vienkāršībā – atbalstītāju netrūkst. Kopienas lapa pilna ar sociālās vietnes lietotāju bildēm, kurās blakus ogu spaiņiem un sēņu groziem arī maisiņš, pilns ar divlitru plastmasas alus pudelēm. Tā vien šķiet, ka aiz idejas, kuru atbalsta gandrīz seši simti interneta lietotāju, stāv vesela komanda, taču izrādās – tikai viens cilvēks, Marta Krivade (33). Ikdienā viņa ir Latvijas Laikmetīgās mākslas centra komunikācijas vadītāja, bet brīvdienās – kaismīga ogotāja, sēņotāja un mežā gājēja. Marta, ar atrotītām džempera piedurknēm un drošu skatienu, pārstāv to mazākumu, kas ne tikai runā, bet dara.

Mežā dzimusi ideja

Mēdz teikt, ka meža svaigais gaiss labvēlīgi ietekmē prāta spējas. Tas vērojams arī Martas gadījumā, jo Nav jau grūti pamatideja – savākt citu piemēsloto – radusies tieši tur. «Pērn biju aizrāvusies ar dabas velšu ievākšanu. Jau vairākkārt, apciemojot mežu, acīs krita ogām un sēnēm blakus esošās čipsu pakas un citas drazas. Lasīju sēnes un domāju, kā tas ir: cilvēks dodas uz mežu, tātad daba viņam patīk, tajā pašā laikā viņš ņem un piemēslo.» Marta šos sivēnus nenosoda, taču arī neizprot.

Pārnākot no meža, Marta savu ideju izstāstīja mammai. «Viņa teica: meitiņ, viss ir brīnišķīgi, bet tur nekas nesanāks. Esmu jau tā darījusi. Beigās vilkos mājās nelaimīga, stiepjot divus smagus atkritumu maisus.» Bet idejas sāls ir tā, ka jādara tik, lai pašam tas nekļūst par apgrūtinājumu. «Paķer kaut vienu plastmasas pudeli pa ceļam. Tā, lai nav grūti.» Un idejas moto, kas tūlīt pat tika arī publicēts vietnē Facebook, bija dzimis. «Sapratu, ka Nav jau grūti ir sauklis, kas viegli iegultos cilvēku prātos un būtu pietiekami interesants, lai tam pievienotos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu