Pirmssvētku brīdinājumi • IR.lv

Pirmssvētku brīdinājumi

4
Pauls Raudseps

Vai Kučinskis un Reizniece-Ozola atmetuši mērķi iekasēt nodokļos 1/3 no IKP?

Prezentācijas laiks bija kā ar nolūku izvēlēts, lai tā vēstījums plašākā sabiedrībā netiktu pamanīts. Ceturtdien, tieši pirms garajām Lieldienu brīvdienām, Pasaule Banka prezentēja savas vairāk nekā gadu ilgušās Latvijas nodokļu sistēmas analīzes rezultātus. Nevar stingri apgalvot, ka Finanšu ministrija pasākumu speciāli iemanevrēja dienā, kad visi jau vairāk domāja par olu krāsošanu un pastaigām dabā nekā par nodokļu likmēm, tomēr būtu naivi domāt, ka šāds kalendārais izvietojums nebūtu labvēlīgs ministres Danas Reiznieces-Ozolas virzītajām nodokļu izmaiņām.

Ne jau tikai tāpēc, ka tas mazinātu iespējamās debates par PB ieteikumu ieviest progresīvu iedzīvotāju ienākuma nodokli. Skaidrs, ka šim priekšlikumam samazināt ļoti augsto ienākumu nevienlīdzību, nedarot pāri kopējiem budžeta ienākumiem, šobrīd ir praktiski nulle izredžu tikt akceptētam valdībā un Saeimā.

Faktiski PB prezentācija deva pamatu dziļākai un tālejošākai Reiznieces-Ozolas virzīto nodokļu izmaiņu kritikai, jo norādīja gan uz atkāpšanos no valdības agrāk izvirzītajiem mērķiem, gan uz nozīmīgiem ar plānu saistītajiem riskiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu