Episki! • IR.lv

Episki!

4
Mārtiņš Flaksis (pa kreisi) un Mārtiņš Lejiņš pēc kalnu sacensību finiša.
Ieva Cielava

Divi latvieši pasaulē grūtākajās kalnu velosipēdu sacensībās nobrauc gandrīz 700 kilometru Āfrikas saulē

Smilšaina, akmeņaina ieplaka bez vēja brāzmiņas. Neviena koka, tikai kāds izstīdzējis krūms. Vēl arī pusotrs tūkstotis pasaules azartiskāko velosipēdistu, kas karsējas Dienvidāfrikas saulē. Uzkarsušās zemes svelme svilina uz pedāļiem noliktās pēdas. Kājas pampst, tāpēc kurpes jāatraisa vaļīgāk. Tā nesenās sajūtas atceras Mārtiņš Flaksis (31) un Mārtiņš Lejiņš (34). Viņi ir pirmie latvieši, kas pieveikuši 691 kilometru garo Cape Epic – vienas no prestižākajām un grūtākajām kalnu velosipēdu sacensībām pasaulē.

Grūti pateikt, ka divi uzvalkos tērptie džentlmeņi, kas ēd biznesa pusdienas stilīgajā Pārdaugavas restorānā Annas dārzs, ir tie paši neprāši, kas tikko putekļainām sejām minās leģendārajās sacensībās, kopvērtējumā paliekot 180. vietā, bet savā vecuma grupā pat iekļūstot simtniekā.

Mārtiņi ir apbrīnojami līdzīgi. Viens iesāk teikumu, otrs pabeidz. Abi daudz joko un paši kopā smejas. Ik pa brīdim nepiemirst viens otru sirsnīgi «pavilkt uz zoba». Nezinātājs varētu padomāt, ka viņi ir brāļi vai vismaz brālēni. Patiesībā viņi ir pārinieki. Dienvidāfrikas Republikā notiekošajās sacensībās ir viens būtisks nosacījums – nedēļu ilgstošajā braucienā abi komandas dalībnieki nedrīkst atpalikt viens no otra vairāk kā divas minūtes. Lai grūtības pārvarētu, abiem jāiemācās vienam otru saprast tik labi, ka par otra nogurumu var spriest pēc kustībām un elpas vien.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu