Kristaps Krišjāns, Moondrop izgudrotājs • IR.lv

Kristaps Krišjāns, Moondrop izgudrotājs

6
Ķīniešu interneta veikalā AliExpress nopērkami Moondrop pakaļdarinājumi, bet par to Kristaps pārāk nesatraucas — netic, ka kopētāji tādas pūles veltījuši fizikas niansēm.
Ieva Cielava

Paņemt rokās gabaliņu Mēness vai Marsa. Šādu iespēju sniedz Moondrop – latviešu produktu dizainera Kristapa Krišjāna (30) izveidots darbvirsmas «fidžets» jeb galda rotaļlieta pieaugušajiem. Pa nelielu alumīnija rāmi slīdošais kapara gabaliņš tā vien vilina sevi virpināt pirkstos. Slīdēšanas ātrumu nosaka korpusā iebūvēti magnēti, kas imitē gravitāciju uz Zemes pavadoņa un tuvējās planētas. Trešais «fidžets» veltīts Zemei.

Cilvēki bieži vienkārši klikšķina pildspalvu vai groza gredzenu. Nu šis ieradums izvērsts par «fidžetingu», skaidro Kristaps. Produktu dizaineri visā pasaulē izgatavo rotaļlietas, kas domātas, lai glīti izskatītos uz darba galda un būtu ērti virpināmas pirkstos.

Rekordists ir metamais kauliņš Fidget Cube. Uz katras tā virsmas ir savs «fidžets» – iestrādāta bumbiņa, kuru var ripināt, joystick slēdzītis. Pūļa finansējuma vietnē Kickstarter to pasūtīja 130 tūkstoši cilvēku, atnesot tā veidotājiem sešus miljonus eiro. Arī Moondrop «fidžetu» mīļotāju sirdis iekaroja Kickstarter. Savā īpašumā to gribēja iegūt aptuveni trīs tūkstoši cilvēku, lielākoties no ASV, «savācot» gandrīz 152 tūkstošus eiro. Par rotaļlietu interesējās ne tikai «fidžetotāji», bet arī fizikas skolotāji, kas ar tā palīdzību vēlas demonstrēt skolēniem gan gravitāciju, gan to, kāpēc magnēti palēnina kapara kustību, – Lenca likumu.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu