Visi gali ūdenī • IR.lv

Visi gali ūdenī

4
Olga Valciņa.
Ieva Puķe

Leģionāru slimības uzliesmojuma Latvijā nav, bet jebkurā pētījumā par slimības baktērijām  daudzdzīvokļu ēku ūdensapgādes sistēmās puse paraugu jau gadiem ilgi ir pozitīvi. Dzeramā ūdens kvalitāti tas gan neietekmējot

Olga Valciņa, Latvijā zinošākais cilvēks par leģionāru slimības izraisītāju baktēriju Legionella pneumophila, ir uz izķeršanu. Otrdien – darba grupa Ekonomikas ministrijā, trešdien – informatīvs seminārs, ko rīko viņas darbavieta, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts Bior.

«Saņēmām daudzus iedzīvotāju un apsaimniekotāju zvanus un sapratām, ka ne vieniem, ne otriem nav skaidrs, kur leģionellas aug un vairojas, ko darīt ar ūdeni – vai drīkst to dzert un mazgāties,» stāsta Bior direktora vietniece laboratoriju jautājumos. Viņa leģionellas pēta jau desmit gadus, arī raksta doktora disertāciju.

No Bior pozīcijām, nekāda leģionāru slimības buma patlaban neesot. «Leģionellu izplatības ziņā pa gadiem nekas nav mainījies. Jebkurā pētījumā par daudzdzīvokļu ēkām puse paraugu vienmēr ir pozitīvi. Mums jau sāk kļūt neinteresanti!» institūta runaspersona pasmaida. «Bums rodas periodiski saistībā ar kādu skaļu saslimšanas gadījumu.» Tāda martā bija ziņa par zīdainim konstatētu slimību Aizkrauklē, arī mediju redzeslokā nonākusī situācija tā sauktajā Rakstnieku namā Rīgā, kur pārvaldniece pēc sabiedrībā zināmā Jāņa Ķuzuļa smagās saslimšanas ar leģionāru slimību neļāva siltummezglu pārbaudīt epidemiologiem no Slimību profilakses un kontroles centra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu