Tagad bez jokiem • IR.lv

Tagad bez jokiem

1
Alberts Legzdiņš izstādes Čikāgas piecīšu tautas vienotības koncerta spilgtākie mirkļi atklāšanā 2011. gada augustā.
Ieva Puķe

2017. gada 18. martā šo pasauli atstāja Alberts Legzdiņš, grupas Čikāgas piecīši dibinātājs, dvēsele un humorists. Kolēģi gan uzskata, ka viņš ir nemirstīgs

Grāmatā Čikāgas piecīšu brīnišķīgie piedzīvojumi Alberts Legdziņš atceras, kādi bijuši pirmie iedīgļi slavenajam dziesminieku sastāvam, kas apceļoja latviešu centrus dažādos kontinentos. Viss sācies ar humoru. Un ar viņu pašu. Saskatījies televīzijā Amerikas komiķus, viņš par 75 centiem iegādājies grāmatiņu 1000 Jokes. Izvēlējies asprātīgākos, mazliet latviskojis un 1960. gadā cēlis galdā Čikāgas latviešu jaunatnes pulciņa jauno talantu vakarā. Drīz tajā pašā pulciņā saticis viesmāksliniekus no Kalamazū Mičiganā Jāni Rinkušu un Uldi Ievānu, kas gan šķīluši jokus, gan uzdziedājuši. Ar draugu Modri Avotiņu, kam arī prāts nesās uz jokiem, gājuši klāt un piedāvājuši sadarbību. Izrādās – jokdari pavisam drīz pārcelsies dzīvot uz Čikāgu!

Par Čikāgas piecīšiem četru vīru grupa sevi nodēvēja pēc līdzības ar teatralizētu sastāvu Jamaikas piecīši, kurā Avotiņš un Legzdiņš, nesen iebraukuši Amerikā, tādā pašā jauno talantu vakarā draiskojušies jau 1958. gadā. 

Čikāgas piecīši pirmoreiz uzstājās 1961. gadā. Dibinātājam Albertam Legzdiņam tad bija 28 gadi. Žurnālists Kārlis Streips, kura onkulis Uldis Streips arī daudzus gadus kuplinājis Piecīšu sastāvu, ir dzimis gadu pēc grupas, un stāsta, ka uzaudzis ar viņu mūziku un humoru katrā latviešu sarīkojumā. Piecīši parasti sastapušies mēģinājumos viņa vecvecāku mājas pagrabā Čikāgas Melrouzparkas priekšpilsētā. Kamēr viņi pa leju muzicējuši, vecmamma augšā virtuvē gatavojusi pusdienas, galds lūzis no latviskiem ēdieniem. Kārļa vecāki bijuši sirsnīgos draugos ar Legzdiņu, ko latviešu sabiedrībā pazina kā Abuci, lūguši viņu par krusttēvu Kārļa māsai Katrīnai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu