Tumsā dzied gailis • IR.lv

Tumsā dzied gailis

4
Krustiņa lomā Rihards Jakovels.

Reinis Suhanovs iestudējis Blaumaņa Pazudušo dēluar neparastu varoni un negaidītu iznākumu

Blaumaņa luga Pazudušais dēls man vienmēr likusies drusku taisnprātīga: ciets, savā dzīves uztverē un pasaules kārtības apziņā nelokāms tēvs, nevarīgi mīlošas sievietes, pretrunu plosīts dēls. Režisors Reinis Suhanovs Valmieras teātrī virza izrādi kā dzīvu, virmojošu notikumu un maina manus priekšstatus.

Telpa kā elpa

Tā nav tikai vārdu spēle. Atšķirībā no daudziem režisoriem, kas paši ir savu izrāžu scenogrāfi, Reinis Suhanovs, kam ir abas šīs profesijas, iestudējumos telpas risinājumam lielākoties pieaicina citu mākslinieku. Pazudušajā dēlā tas ir Andris Eglītis. Taču vienalga – domāt telpā Reinim Suhanovam ir tikpat dabiski kā elpot. 

Pazudušā dēla pasaule lielā mērā izaug tieši no telpas, no tumsas un gaismas saspēles. Visapkārt Apaļajai zālei skatītāji uz cietiem koka soliem, starp viņiem pirmajā rindā – darbības personas. Roplaiņu māju puiši vēl pēdējā brīdī izejai aizliks priekšā baļķēnu un paši uz tā piemetīsies – nu riņķis ir noslēgts, bet visi tajā sēdošie cits cita acu priekšā. Pašā vidū – zaļgans paklājs kā apvidus karte ar iezīmētiem laukiem, uz tā sīku namiņu puduris, mazītiņas lopu un suņu figūriņas: lauku dzīves skats no putna lidojuma. Baltās sienas skatītājiem aiz muguras iekrāsojas pirmsausmas debesu pelēkumā, un tā ir bezmiega nakts, pilna ļaunām nojautām un biedējošām ēnām, ko pārlaidusi Ilze (Rūta Dišlere, arī Elīna Dambe, daudzas lomas izrādē spēlē šāgada LKA aktierkursa diplomandi). Gājēji samet vidū apdrukātus maisus – «malku», «siena gubas» vai «kāpostus» un «olas» pirms tirgus braukšanas, un tad tā ir Roplaiņu saimniecības ikdiena. Izrādes telpa nepārtraukti maina būtību: no topogrāfiskā plāna izaug pavisam reāla vieta, lauku sēta pārvēršas par mistisku laiktelpu vai varoņa iekšējo izplatījumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu