Eiropa krustcelēs • IR.lv

Eiropa krustcelēs

4
Foto — Shutterstock

Dalībvalstu līderiem Romā atkal jāizšķiras par Eiropas Savienības nākotni

Eiropas Savienības valstu līderi sestdien Romā atzīmēs 60. gadadienu tur parakstītajam līgumam, kas lika pamatus vienotai Eiropai. Tam par godu plānotas krāšņas svinības, kuras gan apēnos satraukums par Eiropas nākotni. Samits notiks tikai dažas dienas pirms oficiālā Londonas paziņojuma par izstāšanos no ES, un Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja pasākumā nepiedalīsies. Arī Marina Lepēna, viena no aprīlī gaidāmo Francijas prezidenta vēlēšanu favorītēm, ir apsolījusi uzvaras gadījumā rīkot referendumu par Francijas turpmāko dalību ES. 

Tāpat vairākas citas dalībvalstis neslēpj neapmierinātību ar pašreizējo ES modeli, un daudzviet aizvien populārākas kļūst partijas, kas iestājas pret ciešākām saitēm savienības iekšienē. Tāpēc valstu līderu darba kārtībā būs arī Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera marta sākumā publiskotā «Baltā grāmata par Eiropas nākotni», kurā aprakstīti iespējamie savienības nākotnes scenāriji apspriešanai Romas samitā.

Jauna, kopēja nākotnes redzējuma nepieciešamību Junkers skaidro gan ar Lielbritānijas gaidāmo izstāšanos no ES, gan citām problēmām: atšķirīgo ekonomikas atlabšanas ātrumu, nevienprātību dalībvalstu vidū par ES pamatvērtībām, ko atklājusi bēgļu krīze un teroristu uzbrukumi, kā arī daudzu Eiropas iedzīvotāju neapmierinātību par šķietami tālās Briseles ietekmi uz viņu pašnoteikšanās iespējām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu