Sirdssāpes ar sirdszālēm • IR.lv

Sirdssāpes ar sirdszālēm

4
Foto — Shutterstock
Gunita Nagle

Gadiem pozicionēts kā līdzeklis, kas palīdz izturēt lielas slodzes, Latvijas eksportspējīgākais medikaments – mildronāts jeb meldonijs – tagad piedzīvo identitātes krīzi. Veltīgi izrādījušies ražotāja centieni panākt tā izslēgšanu no dopinga vielu saraksta. Savukārt farmakoloģiskie pētījumi, kas pirmo reizi sistemātiski apkopoti starptautiskā zinātniskā publikācijā, apliecina – mildronāts ieteicams pret infarkta vai insulta risku. Kā sirds slimnieku zāles varēja kļūt par dopingu?

Uzņēmuma Grindeks mājaslapā bezrecepšu zāļu sadaļā mildronātam atvēlētais šķirklis jau vairākas nedēļas stāv tukšs. Agrāk bagātīgi pieejamo informāciju par savu populārāko produktu uzņēmums ir izņēmis, paklausot iebildumiem, ka Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegtā preparāta popularizēšanu var uzskatīt par neatļautu reklāmu. Pārtraukt tā reklamēšanu pieprasījusi Starptautiskā Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija un vietējās patentbrīvo medikamentu asociācijas Zāļu reklamēšanas ētikas komisija. Recepšu zāļu sadaļā mildronāta kārbiņu attēli gan joprojām atrodami, taču pieteikumā tagad lasāms: «Brīdinājums: meldonijs ir iekļauts sportā aizliegto vielu sarakstā.»

Lai gan Grindeks un zāļu līdzautors Ivars Kalviņš pēc aģentūras aizlieguma pērn kareivīgi centās to atspēkot un uzņēmuma mājaslapā joprojām var atrast oficiālu paziņojumu, ka «mildronāts nav dopings», izmainītās reklāmas tomēr liecina – ražotājs samierinājies ar realitāti. Zālēm, kas līdz šim bijušas veiksmīga Latvijas eksportprece un viens no populārākajiem medikamentiem NVS teritorijā ar simtos miljonu mērāmu apgrozījumu, tagad jāmeklē jauna identitāte.

Taču kā viela, par kuras ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem joprojām nav nekādu zinātnisku pierādījumu, varēja iekļūt dopinga vielu sarakstā? Atbilde slēpjas vēl PSRS laikos veiktos pētījumos un jaunajā tūkstošgadē izvēlētā zāļu mārketinga stratēģijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu