Negodīgais bizness • IR.lv

Negodīgais bizness

4
Aivars Ozoliņš

Pašvaldību mafijveidīgā uzņēmējdarbība kropļo godīgu konkurenci

Ziņa par Konkurences padomes Rīgas satiksmei noteikto 2,2 miljonu eiro sodu lika atcerēties par mafijas bosu Alu Kaponi, kurš slavens pirmām kārtām ar to, ka pagājušā gadsimta 30. gados nonāca cietumā nevis par slepkavībām, reketu un citu gangsteriem godpilnu «uzņēmējdarbību», bet gan par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Rīga nav gangsteru laiku Čikāga, kaut gan dažas līdzības Rīgas saimnieki paši regulāri piespēlē, piemēram, «rotēdami kadrus» amatos pēc partijiskās jeb klana un pat burtiski ģimeniskas piederības vai raudamies nodrošināt monopolu mafijai klasiskajā atkritumu apsaimniekošanas biznesā. Rīgas «saimnieki» ir demokrātiski ievēlēti paijpuisīši, ja salīdzina ne tikai ar tālaika mafiju Amerikā, bet arī ar Saskaņas līgumpartneriem mūslaiku Krievijā. Tomēr Rīgas domi tagad ir pat politiski korekti dēvēt par «lielāko korupcijas perēkli Latvijā», kaut gan korupcijas apkarotāji ar rokudzelžiem tur ciemojas ļoti reti un jo-projām nav piedāvājuši skaidrojumu, kāpēc domes priekšsēdētāja vietniekam iesauka «Misters 20%».

Tomēr salīdzinājums ar Čikāgu būtu vietā tiktāl, ciktāl ir runa par likumības sargātāju apņēmību panākt likuma ievērošanu. Arī Čikāgā «visi zināja», ko dara mafija, taču ielikt noziedzniekus cietumā varēja tikai par to, ko varēja pierādīt tiesā. KP nevar KNAB vietā izdarīt to, ko KNAB vairs nedara, taču padomei nepārprotami ir apņēmība savu pilnvaru ietvaros panākt likuma ievērošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu