Sveiciens gaisā • IR.lv

Sveiciens gaisā

6
NULL

Skaties un ieklausies – Latvijā sāk atgriezties gājputni

Pastaigājoties pa Pierīgas zaļumiem, pamanīju lidojam zosi. Nopriecājos – pirmie pavasara vēstneši ir klāt. Taču, pārrunājot savus vērojumus ar Latvijas Ornitoloģijas biedrības gājputnu atlidošanas programmas vadītāju Mārci Tīrumu, izrādījās, ka pamanītais lidonis bijis paugurknābja gulbis, kas nereti šeit arī pārziemo. Līdzīgi kā es, droši vien kļūdās daudzi, jo ar neapbruņotu aci identificēt putnu ir grūti. 

Gājputnu atgriešanās atkarīga no laikapstākļiem. Šogad laiks bijis labvēlīgs un pirmie putni sākuši ierasties jau februāra beigās. Līdz ar ledus un sniega segas izzušanu, parasti ap marta vidu, parādās ūdensputni – zosis, pīles, gulbji. Vienlaikus sāk atceļot arī cīruļi, ķīvītes. Pēdējo gadu tendence rāda, ka gājputni ierodas arvien agrāk. Taču pavasaris ir mānīgs, un ne vienreiz vien Lieldienas bijušas sniegiem bagātākas par Ziemassvētkiem, tāpēc nereti gaisa satiksmes intensitāte pavasara vidū mēdz apsīkt. Migrāciju ietekmē arī laikapstākļi citviet. «Pirms dažiem gadiem Turcijā aprīlī uzsniga tādas kupenas, kas sabremzēja visu stārķu satiksmi.»

Atceļotāji pie mums ierodas no maigāka klimata Eiropas valstīm – Nīderlandes, Vācijas, Lielbritānijas. Cauri Latvijai, virzienā uz Igauniju, iet trīs gājputnu migrācijas ceļi: rietumu piekrastes maršruts, kurā galvenās pieturvietas ir Nīcas lauki un Užavas paliene. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu