Aukstais karš • IR.lv

Aukstais karš

4
Metjū Buhanans kaujasmašīnā M2A3 Bradley. Izlūki to lieto mazā izmēra dēļ. Bradley aprīkots ar diviem šaujamajiem: 25 milimetru un rotējošu 7,62. Tam ir nakts redzamība un termosensors, kas var uztvert tuvumā esošu cilvēku. Bradley var pārvadāt deviņus cilvēkus. Latvijā ir sešas šādas kaujas mašīnas.
Ieva Alberte

Kopš Ādažus piepilda NATO spēki, pilsētas attīrīšanas iekārtas cīnās ar kanalizācijas ūdeņu pieaugumu un picērijas krāsns nepaspēj atdzist. Kā ar jauno lomu tiek galā ciems, un kā tajā iedzīvojušies amerikāņu karavīri?

Metjū ir gatavais saldumiņš. Frizūru viņš piekārto ar vismaz trim ķemmēm. Metjū ir 20 gadu, un zem gultas glabājas paciņa Haribo lācīšu. Amerikānis no Floridas mostas piecos no rīta, pabrokasto un dodas uz darbu poligonā trenēt fizisko izturību vai darboties ar kaujas tehniku. Metjū ir karavīrs izlūks. Zaļi krāsotā seja ir daļa no kamuflāžas, bet šoreiz tapusi par godu man un fotogrāfam. Metjū Buhanans ir viens no 225 amerikāņu karavīriem, kas februāra sākumā ieradās misijā Latvijā. Līdz jūnija beigām būs klāt vēl papildspēki: Kanādas kaujas grupā būs ap 1200 vīru. Plānots, ka šogad militārajā bāzē būs arī tikpat daudz latviešu karavīru. Tātad kopskaitā ap 3000 jaunu «ādažnieku».

«Tas ir labs un stabils pamats dzīvei. Arī atalgojums un sociālais nodrošinājums nav slikts. Apmaksāta koledža. Jutu, ka man jādara kaut kas labs savai zemei,» Metjū stāsta, kāpēc nolēmis kļūt par karavīru. Kad to uzzināja viņa draugi, acis iepletās, jo skolā viņš bija spēcīgs eksaktajās zinātnēs. Pats atzīst, ka negribēja studēt universitātē, tāpēc 17 gadu vecumā iestājās dienestā. Metjū jau paspējis pabūt misijā Āfrikā. «Redzot, kā tur par cilvēkiem nerūpējas, sapratu, cik daudz man dod mana valsts. Un, ja es varu tai palīdzēt, tad tas jādara.» Kas Metjū ir karš? «Labi puiši sliktā vietā padara pasauli labāku,» viņš saka.

Metjū šī nav pirmā reize Eiropā, viesojies Lielbritānijā, Itālijā un Vācijā. Kopš februāra ir Latvijā un tikai vienu reizi bijis Rīgā. Sakopies bārddziņu salonā. «Man patika. Pilsēta ir nedaudz līdzīga Vācijai, īpaši jau ceļš no Ādažiem uz galvaspilsētu ar apvedceļu apļiem. Un visi runā angliski!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu