Cildenais līdzsvars • IR.lv

Cildenais līdzsvars

3
Par stoicisma dibinātāju uzskata Seno Atēnu domātāju Zēnonu (aptuveni 334.—262. gads pirms mūsu ēras).
Pauls Raudseps

Stoicisms atkal ir modē

Modernās tehnoloģijas un sena filozofija. Internets un Epiktēts. Start-up un Seneka. Silīcija ieleja ir aizrāvusies ar jaunu garīgo disciplīnu, kas, kā jau daudzas modes, patiesībā ir labi aizmirsts vecais.

Šajā gadījumā – ļoti vecais, jo prāta pārvaldīšanas un rakstura audzināšanas mācības, kuras pazīstam ar nosaukumu stoicisms, izstrādāja grieķu un romiešu filozofi laikā no trešā gadsimta pirms mūsu ēras līdz mūsu ēras otrajam gadsimtam. Par stoicisma dibinātāju uzskata Zēnonu, kurš darbojās Atēnās no apmēram 300. gada p. m. ē., bet starp mācības slavenākajiem skolotājiem un piekritējiem ir romiešu valstsvīrs un dramaturgs Seneka, grieķis Epiktēts, kas dzīvi sāka kā vergs, un Romas imperators Marks Aurēlijs.

Interese par stoiķiem nekad nav zudusi. Kad nomira ASV trešais prezidents Tomass Džefersons, viņam uz naktsgaldiņa stāvēja Senekas rakstu sējums. Bijušais Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao esot pārlasījis Marka Aurēlija Meditācijas simt reižu, un nesen Harija Potera radītāja Dž. K. Roulinga tviterī minēja, ka Aurēlijs nekad nav licis viņai vilties. Stoicisma atziņas ir arī pamatā tādām psiholoģijas metodēm kā kognitīvi biheiviorālā terapija un holokaustu pārdzīvojušā psihiatra Viktora Frankla izstrādātajai logoterapijai, kuru efektivitāte ir pierādīta eksperimentos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu