Pārtikas grozi tukšāki? • IR.lv

Pārtikas grozi tukšāki?

4
Foto — Shutterstock
Ieva Cielava

Janvārī bijis lielākais pārtikas cenu kāpums kopš 2011. gada. Kas to izraisījis?

Ģimenes, uz kuru galda parasti ir sviests, iespējams, pamanījušas, ka šim piena produktam ievērojami cēlusies cena: pērn janvārī kilograms maksāja sešus eiro, bet šā gada pirmajā mēnesī tā palēkusies par apaļiem 40% – pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, kilograms sviesta vidēji maksā 8,42 eiro.

Būtisku cenu kāpumu, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, piedzīvojuši vairāki produkti, kopumā pārtikas grozu sadārdzinot par 6,8%. Tas ir straujākais cenu kāpums kopš 2011. gada. Cukura cena pieaugusi par gandrīz trešo daļu, svaigu dārzeņu – par ceturto, ievērojami pieaugusi arī piena, eļļas, augļu, rīsu un cūkgaļas cena. Vienīgie pārtikas produkti, kas kopš iepriekšējā gada janvāra kļuvuši nedaudz lētāki, ir mājputnu gaļa, augļu un dārzeņu sulas, makaroni un kartupeļi.

Pasaulē pārtikas cenas piedzīvojušas vēl dinamiskākas pārmaiņas – pēc ANO datiem, pārtika kļuvusi par 16,4% dārgāka, kas lielā mērā noticis naftas cenu kāpuma dēļ. Un arī Latvijas tirgus nav uzlūkojams atrauti no pasaules tendencēm. «Latvija ir tik maza, ka vienmēr esam cenas ņēmēji, nevis noteicēji,» skaidro Agroresursu un ekonomikas institūta asociētā profesore Ingūna Gulbe.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu