Sociālās ciltis globālajā laikmetā • IR.lv

Sociālās ciltis globālajā laikmetā

3
Deivids Trojs.
Ieva Cielava

Sociālo mediju eksperts Deivids Trojs atklāj, ka pašizziņas testu pildīšana sociālajos tīklos var kļūt bīstama

Apsēžos pie rakstāmgalda Nacionālās bibliotēkas pagrabā un izkrāmēju saldos skudrupūžņus un biezpiena radziņus. Kāds netālu sēdošs britu start-up uzņēmējs to uztver kā uzaicinājumu – pāris minūtēs iepazīstina ar sevi un savu biznesa ideju. Viņš nenoliedzami ir trenējies, lai konferencē TechChill savām idejām atrastu ja ne investorus un partnerus, tad vismaz dzirdīgas ausis medijos. Mūsu čalošanu pie improvizētā pusdienu galda drīz pārtrauc aizelsies vīrs – sabiedriski aktīvais amerikāņu uzņēmējs un datu zinātnieks Deivids Trojs (Dave Troy), kurš konferencē aicināts uzstāties kā sociālo tīklu eksperts. Viņš ātri iemet mutē skudrupūzni, padzeras no līdzi paņemtās ūdens pudeles, ieskatās rokaspulkstenī un atver savu datoru.

Vairākus gadus Deivids analizējis dažādas sabiedrības grupas pēc to sociālo mediju lietošanas paradumiem. Datora ekrānā viņš rāda attēlu, kurā dažādās krāsās satīkloti simtiem mazu aplīšu. Tā ir viņa dzimtās pilsētas Baltimoras Twitter lietotāju karte. «Vienā pusē ir baltādainie Baltimoras jaunieši, otrā pusē – tumšādainie,» Deivs ar pirkstu velk ekrānā. «Cilvēki vienā Twitter lokā pat nezina par citas grupas esamību. Ja šos cilvēkus apsēdinātu pie viena galda, viņu pasaules uztvere un vērtības būtu krasi atšķirīgas,» pētnieks iekarst. Par kartē redzamo rasu segregāciju zinātnieks cēla trauksmi 2014. gadā, brīdināja, ka tas nevar nest neko labu. Diemžēl viņa bažām bija pamats – 2015. gadā policisti atklāja uguni uz 19 gadus jauno melnādaino puisi Frediju Greju, kurš no ievainojumiem mira. Tas radīja plašus protestus. Cilvēki bija saniknoti par policijas steigu pielietot vardarbību pret melnādainiem jauniešiem, kad konfliktu būtu iespējams atrisināt arī citādi.

Pirms braukšanas šurp, šādu karti Deivs sagatavojis arī par Latvijas tvitera sabiedrību. Tajā lietotāji cits ar citu saistīti nebeidzami daudzām līnijām. «Neesat sadalīti ciltīs,» viņš nosmīn, bet tūdaļ piebilst, ka sociālajā tīklā ir ļoti vāji pārstāvēta Latvijas krievvalodīgā kopiena, tāpēc gluži precīza karte nesanāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu