Puspriekšlikums • IR.lv

Puspriekšlikums

4
Pauls Raudseps

Bez aprēķiniem par ietekmi uz budžetu nevar izvērtēt Finanšu ministrijas plānu

Man ir labas ziņas un sliktas – kuras vēlies dzirdēt vispirms? Patiesībā izvēles nav, jo šobrīd mūsu rīcībā ir tikai labās ziņas – Finanšu ministrija beidzot nākusi klajā ar nodokļu politikas pamatnostādnēm, un uzņēmēji priecājas. Sliktās ziņas ministrija nolēmusi mums vēl nestāstīt.

Sāksim ar pozitīvo. Vislielākā uzmanība FM priekšlikumā pievērsta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanai no 23% līdz 20% par ieņēmumiem, kas mazāki par 45 000 eiro gadā. Ne tik ļoti pamanīts, bet idejiski nozīmīgs ir priekšlikums paaugstināt nodokli dividendēm un kapitāla pieaugumam līdz tiem pašiem 20%. Tas izlīdzina nodokļa likmi visiem ienākumu veidiem un samazina spraugu, kas ļauj uzņēmumu īpašniekiem ietaupīt uz valsts kases rēķina, maksājot sev nevis algā, bet gan dividendēs. Pilnīgi šo shēmu tas neizskaudīs, jo tik un tā nauda netiks aplikta ar sociālajām iemaksām, tomēr virziens ir pareizs.

Otrs pozitīvs solis ir zināma progresivitātes nostiprināšana nodokļu sistēmā. Neapliekamais minimums nozīmīgi pieaugs – no 180 līdz 300 eiro -, un saglabāsies jau agrāk akceptētā diferenciācija. Jo lielāka alga, jo mazāks neapliekamais, un virs 1350 eiro tas būs nulle. Solidaritātes nodoklis tiks likvidēts, bet neliela progresivitāte saglabāsies arī treknajā galā – par ienākumiem virs 45 000 eiro gadā būs jāmaksā 23% likme.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu