Auksta duša veselībai • IR.lv

Auksta duša veselībai

4
Foto — Shutterstock

Mazgāšanās vēsā ūdenī nāk par labu gan ķermenim, gan garam

Ceturksnis pāri septiņiem, stāvu dušas kabīnē, savilkusies čokurā, un sapņoju par silto segu, kurā vēl nupat patvēros. Skaitu līdz trīs, virzu rokturi uz draudīgi zilā simbola pusi, un veru vaļā dušas krānu. Uz galvas uzsprāgst auksta ūdens šalts. Šokā sāku elsot kā suns. Durstošā sajūta, ko ledainie pilieni rada ādai, drīz vien rimstas, rodas pieradums. 

Pēc trim minūtēm izkāpju no dušas mazliet sārta, taču gandarīta. No miega ne miņas, un skats pa logu vairs nešķiet tik draudīgi vēss. Spriežu, ka rīt no rīta procedūra jāatkārto, bet tad atminos tās pāris sekundes, pirms atvēru krānu. Kāpēc lai es gribētu ko tādu atkārtot?

Dziedina un atjauno

Aukstai dušai ir profilaktisks efekts – tā veicina asinscirkulāciju. Brīdī, kad aukstais ūdens sāk sisties pret ķermeni, kapilāri paplašinās, tūlīt pat atkal sašaurinoties, ļaujot asinīm aizplūst uz visiem orgāniem. Tas normalizē asinsspiedienu, artēriju attīrīšanos un atjaunina vispārējo orgānu darbību. Un ne velti bērnībā mamma uz sasitumiem lika sasaldētu zirnīšu paciņu: aukstums ne tikai aizkavē asinsizplūduma izplešanos, bet arī stimulē endor-fīnu izdalīšanos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu