Eiropas nogalinātāja • IR.lv

Eiropas nogalinātāja

5
Pauls Raudseps

Marina Lepēna oficiāli sākusi kampaņu. Vai kāds spēs viņu apstādināt?

Francijā priekšvēlēšanu kampaņa pieņemas spēkā, Eiropa gatavojas kārtējai izšķirošajai cīņai. Grieķijas problēmas turpina vārīties uz lēnas liesmas, bet vairs nedraud applaucēt visu eirozonu. Spānija, Portugāle un Īrija ir vairāk vai mazāk uz atlabšanas ceļa. Par Itāliju varētu teikt tāpat kā savulaik par Austroungāriju – tās situācija ir bezcerīga, bet nav nopietna. Bēgļiem ceļi aizšķērsoti, un viņi pazuduši no TV ekrāniem. Brexit no šokējošas protesta akcijas drīz pārvērtīsies birokrātu un diplomātu grūti izsekojamās sarunās, un kontinents jau apradis ar domu, ka angļi atgriezīsies dzīvē uz vientuļas salas. Viņi jau vienmēr arī bijuši tikai puseiropieši, saka Lamanša otrā krastā.

Francija – tas ir kaut kas pavisam cits. Daudzus gadu simteņus tā bija Eiropas politikas ass. Tās kultūras sasniegumiem centās līdzināties visi, kā liecina kaut vai «mazā Versaļa» Rundālē. Tās valoda līdz pat Otrajam pasaules karam bija savstarpējās saziņas līdzeklis dažādu tautību diplomātiem un izglītotiem eiropiešiem, un šo statusu tā nav pilnībā zaudējusi vēl pat šodien. Paskatieties savā pasē – tur visa informācija ir latviski, angliski un arī franciski.

Francija daudzus gadus kopā ar Vāciju bija tā sauktais ES «motors», kas dzina uz priekšu Eiropas integrāciju, taču jau ļoti drīz Eiropas spēkrata panelī visas brīdinājuma lampiņas varētu iedegties zilbaltsarkanajās Francijas karoga krāsās, un mašīna būtu jāpārdod pa detaļām. Eiropas projektam draud gals, ja par Francijas prezidenti kļūs Marina Lepēna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu